Za kilogram junetine 17 kilograma kukuruza

Izvor: RTS, 13.Sep.2019, 19:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Za kilogram junetine 17 kilograma kukuruza

Izvoz junetine u Kinu počeo je ove nedelje, ali je zastoj izvoza u Tursku napravio viškove na domaćem tržištu. Zato je Republička direkcija za robne rezerve raspisala poziv za interventnu razmenu junetine za merkantilni kukuruz. Za kilogram mesa nude 17 kilograma zrna.
Država je za razmenu obezbedila 17.000 tona kukuruza, što je dovoljno za otkup najviše 2.000 grla junadi. Po svoj prilici stočari >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << će robnim rezervama ponuditi više.

"Naša proizvodna grupa nudi 2.600 do 3.000 utovljene junadi, mislimo da će biti još kod drugih proizvođača i ako sve dobro krene, oslobodimo se ovih nekih sitnih začkoljica. To bi značilo veliki pomak dok ne krene izvoz", kaže Čedo Keco iz Proizvodne grupe odgajivača tovnih rasa goveda.
O sitnim začkoljicama interventnog otkupa, stočari i država pregovaraju od maja. Država je prihvatila da proširi spisak klanica i da na njihov račun stavi transport junadi. Produžen je i rok za razmenu, ali o povećanju količine kukuruza se ne govori. Ova mera nije zamena za izvoz, kažu nadležni.
"Očekujem svakog dana da Turska krene da kupuje iz Srbije, mi smo završili sve naše pripremne predradnje, čekamo njihove inspektore da dođu na linije klanja, a što se nas tiče, može da počne sve danas", rekao je ministar Branislav Nedimović.
Posebno je važno, kako kaže, da je dogovoren izvoz 9.000 tona goveđeg mesa za Kinu, što je posao od 60 miliona dolara.
"To vam je neverovatna količina grla, mi imamo 35–37.000 grla, u ovom trenutku 7.800 na čekanju, sve će da krene svojim tokom, ja ne očekujem nikakve probleme", rekao je Nedimović.
Država je stočare oslobodila i obaveze da kukuruz koji dobiju za junad koriste isključivo na farmi. Budući da je dozvola za trgovanje zrnom primamljiva za mešetare, Robne rezerve će pojačati kontrolu.
"Isključujemo svaku mogućnost manipulacije, to jest učešća nekih nakupaca, zato tražimo dokumentaciju gde će oni dokumentovati da su oni odgajili tu junad sa ušnim markicama i sa potvrdama Uprave za veterinu", kaže Zorica Anđelković, direktorka Republičke direkcije za robne rezerve.
Osim zbog sporijeg izvoza, do većih zaliha junetine došlo je i zbog povećane proizvodnje, jer su stočari iskoristili rekordne subvencije koje su zimus dobili. Tom merom, država je pokazala da ume da poveća stočni fond. Ostalo je samo da se pronađe što više pouzdanih kupaca, jer u izvozu ne važe samo zakoni ekonomije. Tu se lopta prebacuje na politički teren.
Iako nisu digli ruke od posla sa Turskom, proizvođači kažu da su svesni da se tamo vodi kampanja protiv uvoza mesa iz Srbije. Zato su sve oči sada uprte u sporazume sa Kinom.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.