Vučić: Vrtoglav uspon, u Srbiji mogu da budu oduševljeni

Izvor: B92, 07.Maj.2018, 18:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Vučić: Vrtoglav uspon, u Srbiji mogu da budu oduševljeni

Ankara -- Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je turskom predsedniku Erdoganu na veličanstvenom dočeku i snažnom podizanju ekonomske saradnje na najviši mogući nivo.

Predsednik Srbije je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom rekao da je upravo turski lider najzaslužniji za "vrtoglavi uspon" saradnje dve zemlje.

Vučić je nakon sastanka u Ankari kazao da je posebno zahvalan što je turski predsednik, uprkos >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << stranačkim obavezama, izdvojio dva dana da dočeka srpsku delegaciju i pokazao time da mu je Turska iznad stranačkih interesa, da je pravi državnik.

Ukazao je da je Turska "najveća sila" na Balkanu, što, smatra, treba da je jasan odgovor onima koji se pitaju koliki je uticaj Turske i u pitanjima koja su od značaja za našu zemlju.

On je zahvalio Erdoganu na veličanstvenom dočeku "kojim je ukazao počast svim građanima Srbije".

"Mislim da su ljudi u Srbiji mogli da budu oduševljeni i vide poseban respekt na koji je naša zemlja naišla u Ankari. Oni to umeju da cene i sledeći put kad budete dolazili, potrudićemo se da vas dočekamo na još višem nivou, a jednako i punog srca kao prvi put kad ste dolazili", rekao je Vučić obraćajući se Erdoganu.

Kad je reč o, kako je rekao, unutrašnjim stvarima Turske, Vučić je ponovio da Srbija nije krila podršku turskom predsedniku i demokratskom poretku, koji je bio napadnut u vreme puča u toj zemlji.

"I pre većih i važnijih saveznika Turske, u toj teškoj noći Srbija je izašla sa javnim izjavama i osudom napada na demokratiju i Erdogana, jer smo principijelno štitili međunarodnopravni i ustavni poredak svake zemlje članice UN, u tom slučaju Turske", napomenuo je predsednik Srbije.

Kako je rekao, danas je delegacija Srbije videla posledice tog napada i nije verovala kako je izgledalo kada neko izvede avijaciju zbog napada na legalne vlasti.

Srpska delegacija je i položila venac za poginule, a Vučić je poručio da će Srbija uvek umeti da štiti pravo nacija na sopstveno opredeljenje i izbor vlada i sopstvenu budućnost u skladu sa svim međunarodno-pravnim aktima.

Vučić je rekao da nas sve više stvari vezuje za Tursku u kojoj, naglašava, prepoznajemo iskrenog partnera i prijatelja.

"Nastavićemo ozbiljnu saradnju na svim poljima, ne samo u oblasti privrede, nego i u oblasti društva, sporta, kulture", kaže Vučić.

Navodi i da je među prisutnima u sali prepoznao legende i turske i srpske koškarke i zahvalio im što su došli.

"Hvala što vam je stalo do dobrih odnosa Srbije i Turske", rekao je Vučić navodeći da će Srbija biti dobar domaćin za četiri ekipe iz Turske u kojima ima i Srba, te da ih je najviše u Fenerbahčeu - Kalenić, Gudurić i Željko Obradović.

Poželeo im je da se u Srbiji osećaju kao kod svoje kuće, navodeći da je u Srbiji najviše turskih turista čiji će broj, kako očekuje, biti uvećan u 2018.

"Želimo da vidimo još više turskih turista u Srbiji, znam da su srpski turisti dobrodošli u Tursku", naveo je Vučić i ponovo zahvalio predsedniku Erdoganu na veličanstvenom prijemu delegacije Srbije.

Poručio je da Srbija u Truskoj ima prijatelja, kao i Turska u Srbiji.

"Hvala predsedniku Erdoganu što ulaže u mir i stabilnost na Balkanu, čekamo vas u Srbiji, nadam se uskoro", kaže Vučić.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.