Izvor: RTS, 18.Sep.2021, 12:50

Vučić: Prijateljstvo sa Turskom dodatna garancija stabilnosti

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je u Istanbulu da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan do kraja godine posetiti našu zemlju, te istakao da prijateljstvo sa Turskom predstavlja dodatnu garanciju za stabilnost i očuvanje mira na Zapadnom Balkanu.
Aleksandar Vučić je, nakon razgovora sa Erdoganom, rekao da je to bio veoma dobar sastanak, koji je trajao gotovo dva sata.

"Razgovarali smo o svim važnim temama, pre svega ekonomskim, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << o turskim investicijama, kako turske kompanije izvode radove u našoj zemlji, ali i svim regionalnim pitanjima i odnosima Srbije i Turske. Od bilateralnih do ukupnih odnosa i o saradnji u svim drugim oblastima", preneo je Vučić.
Rekao je da sleduje sednica Državnog saveta, što je viši nivo u odnosu na međuvladinu komisiju koju imamo sa drugim zemljama.
"Do kraja godine uslediće zvanična poseta Erdogana Srbiji i to će biti prilika da dodatno razgovaramo o važnim pitanjima za Balkan i ceo region. Turska je velika regionalna sila", naglasio je Vučić.
Kaže i da je pokrenuto pitanje bržeg protoka roba i usluga, pa postoji mogućnost da se u narednom periodu razmotri na koji način, da uz najmanje mogućih dokumenata prelazimo granice, čime prijateljstvo dižemo na još viši nivo.
Naveo je da trgovinska razmena neprestano raste, da je prošle godine bila na 1,3 milijarde evra i izrazio uverenje da će veoma brzo stići do dve milijarde evra.
"Turska prijatelj Srbije, odnosi mogu da budu još bolji"Turska je prijatelj Srbije i uveren sam da bi odnosi dve zemlje mogli da budu još bolji, izjavio je Vučić.

Istakao je da su odnosi sada drugačiji nego pre 10, 15 ili 20 godina.
"Možemo još truda da uložimo da te odnose napravimo još boljim i da gradimo dodatno poverenje. To je za nas jedna od velikih i važnih stvari, uslov bez kojeg ne možemo da sačuvamo stabilnost u regionu", naglasio je Vučić.
Istakao je da je logično da rastu turske investicije, jer njihove firme vide česte susrete njega i Erdogana, da će dolaziti još više i da je to jedan nezaustavljiv proces.
Rekao je i da je imao važan sastanak sa turskim investitorima pre dva dana u Beogradu i istakao da smo višestruko uvećali trgovinsku razmenu sa Turskom. To će ići u još boljem smeru, dodao je on.
"Dalja izgradnja dobrih odnosa sa Turskom garantuje nam sigurnost, pošto je Turska velesila regiona i moramo da čuvamo mir. To nam dalje pomaže i u stvaranju racionalnijeg i boljeg odnosa i sa muslimanima različitih grupa u regionu i sa Bošnjacima i svima ostalima u našem regionu, delimično i sa Albancima i svima ostalima. To su važne stvari, a o investitorima i da ne govorim", naglasio je Vučić.
Istakao je da puno znače fabrike i u Priboju, Žitorađi, Lebanu, Krupnju i drugim mestima. "Hvala turskim prijateljima na tome", poručio je Vučić.
"Erdogan podržava dijalog Beograda i Prištine"Predsednik Turske podržava dijalog Beograda i Prištine i veruje da je važno da se dođe do kompromisnog rešenja, preneo je Vučić.
Na pitanje da li je na sastanku bilo reči o odnosu Beograda i Prištine, Vučić je novinarima rekao da su govorili i o tome, kao i o celom regionu.
"Važno je da predsednik Turske podržava dijalog i veruje da je važno da se dođe do kompromisnog rešenja", rekao je Vučić.
Upitan na kojim su se temama najduže zadržali, Vučić je rekao da ima mnogo zajedničkih ekonomskih tema, ali da su govorili i o politici i situaciji u regionu.
"Kada s nekim razgovarate više od dva sata, jasno je da ste sve teme pokrili. Ja sam zadovoljan, svaki razgovor sa Erdoganom je uvek koristan. Turska je velika zemlja, deset puta veća od nas", rekao je Vučić.
Dodao je da je sa turskim predsednikom razgovarao i o nekim stvarima koje ne može da podeli sa javnošću ali koje su, kako kaže, važne za našu zemlju.
Vučić o međustranačkom dijalogu: Car je goVučić je ocenio da su stvari potpuno jasne sada kada je deo opozicije odbio da prihvati dokument koji su o izbornim uslovima predložili evroparlamentarci u 16 tačaka, i "da im je stalo da na vlast dođu bez glasova građana".
"Mislim da je car go, stvari su jasne. Problem je u tome što ih neko nije doveo na vlast i što im nije rekao da mogu bez glasova naroda da dođu na vlast", poručio je Vučić odgovarajući na pitanje zašto deo opozicije sada ne želi da prihvati predlog evoparlamentaraca.
Istakao je da je za Srbiju važno da se približava izbornom procesu i da on bude demokratski, da bude dobra utakmica programa i planova i da treba da pobedi onaj koga narod bude izabrao.
"Sve što je postavljeno pred nas bilo je uvredljivo za nas, ali smo rekli – mi nemamo šta da krijemo, naš proces je čist, naš proces je onaj u kome želimo da učestvujemo, čist proces, demokratski izbori moraju biti na ponos građanima Srbije. Ljudi u Srbiji moraju na najbolji način da imaju priliku da izraze političku volju i da kažu za koga će da glasaju. Nijedan glas nikada nije smeo da bude ukraden, niti to sme da se desi", naveo je Vučić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vučić s Erdoganom: Prijateljstvo s Turskom garancija očuvanja mira u regionu

Izvor: N1 televizija, 18.Sep.2021

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Istanbulu, posle sastanka sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom, da je prijateljstvo Beograda i Ankare dodatna garancija stabilnosti i očuvanja mira na celom Zapadnom Balkanu.

Nastavak na N1 televizija...

SVUDA POĐI, ALI SVOJOJ KUĆI DOĐI: Vučić završio posetu Turskoj, Erdoganu se zahvalio biranim rečima (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 18.Sep.2021

Saradnja Srbije i Turske nastavlja da raste..Predsednik Srbije završio je radnu posetu Turskoj gde se u Istanbulu sastao sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom...Pred odlazak iz Istanbula, u izjavi medijima, predsednik Vučić je rekao da je to bio veoma dobar sastanak, koji je trajao gotovo...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.