Izvor: RTS, 22.Jan.2023, 00:51

Vatreni odnosi Švedske i Turske – u Stokholmu zapaljen Kuran, švedska zastava u Istanbulu

U Stokholmu su održani odvojeni protesti protiv Turske i nastojanja Švedske da postane punopravna članica NATO-a. Ispred turske ambasade, na jednom od protesta, političar krajnje desnice Rasmus Paludan spalio je Kuran. U Istanbulu grupa demonstranata zapalila švedsku zastavu ispred konzulata te zemlje.
Ankara je otkazala posetu švedskom ministru odbrane, zbog odluke Švedske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << da dozvoli protest na kome je lider krajnje desnice iz Danske Rasmus Paludan spalio Kuran blizu turske ambasade u Stokholmu.

Paludan dobio je dozvolu za organizaciju protesta, iako je šef švedske diplomatije izrazio zabrinutost da bi to moglo da odloži odluku Ankare o ratifikaciji kandidature Švedske za članstvo u NATO-u.
U blizini skupa krajnje desnice, okupili su se i proturski demonstranti, pristalice turskog predsednika Erdogana, a protestovala je i kurdska zajednica u Švedskoj.
"Najoštrije osuđujemo podli napad na našu svetu knjigu... Dozvoliti ovaj antiislamski čin, koji cilja muslimane i vređa naše svete vrednosti, pod maskom slobode izražavanja potpuno je neprihvatljivo", saopštilo je tursko ministarstvo spoljnih poslova.
Saopštenje je usledilo nakon što je Paludan spalio kopiju Kurana u blizini turske ambasade.
Tursko ministarstvo pozvalo je Švedsku da preduzme neophodne mere protiv počinilaca i pozvalo sve zemlje da preduzmu konkretne korake protiv islamofobije. 
Odvojeni protest održan je u Stokholmu u znak podrške Kurdima i protiv nastojanja Švedske da se pridruži NATO-u. Grupa proturskih demonstranata takođe je održala miting ispred ambasade. Sva tri događaja imala su dozvolu policije.
Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom rekao je da su islamofobične provokacije užasavajuće.
"Švedska ima dalekosežnu slobodu izražavanja, ali to ne znači da švedska vlada ili ja podržavamo izražena mišljenja", naveo je Bilstrom na Tviteru.
Kako navodi Rojters, Paludan je naveo da je protestovao protiv islama i, kako je rekao, nastojanja turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana da utiče na slobodu govora u Švedskoj. 
U Istanbulu, grupa demonstranata zapalila je švedsku zastavu ispred konzulata te zemlje kao odgovor na spaljivanje Kurana. 

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

U Stokholmu spaljen Kuran, u Turskoj švedska zastava

Izvor: Radio 021, 22.Jan.2023

U Stokholmu su održani odvojeni protesti protiv Turske i želje Švedske da uđe u NATO, a na jednom od protesta, ispred turske ambasade, političar krajnje desnice Rasmus Paludan spalio je Kuran.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.