UGASILA SE VLADARSKA LOZA OTOMANSKOG CARSTVA: U Damasku je preminuo poslednji potomak Abdul Hamida II

Izvor: SrbijaDanas.com, 19.Jan.2021, 15:39

UGASILA SE VLADARSKA LOZA OTOMANSKOG CARSTVA: U Damasku je preminuo poslednji potomak Abdul Hamida II

Carska porodica je proterana iz Turske nakon ukidanja kalifata, 1924. godine

Dundar Abdul Karim Osmanoglu, poslednji prestolonaslednik nekadašnjeg Osmanskog carstva, preminuo je u ponedeljak kasno uveče u 90-oj godini, objavila je njegova porodica.

- Otac naše porodice i osmanske dinastije, naš ujak princ Dundar Abdul Karim Osmanoglu umro je u Damasku u Siriji...Neka mu se Bog smiluje - napisao je na Tviteru član porodice, Orhan Osmanoglu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com <<
Prema turskom listu Daili Sabah, Osmanoglu je živeo sam u Damasku u kojem je rođen 1930. godine, nakon što su njegovi roditelji proterani iz Turske, nakon ukidanja kalifata 1924. godine.

Potomci osmanske dinastije koji žive u Turskoj nastojali su da dovedu svog naslednika iz Sirije, koja je prekinula veze sa Turskom nakon izbijanja Sirijskog građanskog rata 2011. godine, navodi isti izvor.

Prema turskoj agenciji Anadolu, Osmanoglu je četvrti unuk poslednjeg osmanskog sultana Abdul Hamida II i 45. je predstavnik dinastije koja je vladala Osmanskim carstvom od 1281. do 1922. godine, a bio je oženjen Jusrom Hanim, ali nisu imali dece.

Potomci osmanske dinastije bili su primorani da napuste Tursku nakon što je izgnanstvo započelo 1924. godine.

Ženskim rođacima je dozvoljen povratak u Tursku 1952. godine, dok je muškarcima dozvoljen povratak tek 1974. godine.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.