Izvor: JUGpress.com, 23.Sep.2021, 15:32

U narednom periodu u Nišu će biti otvoren turski konzulat

   NIŠ

                       U narednom periodu u Nišu će biti otvoren turski konzulat, ovo kao i uspostavljanje direktne linije sa niškog aerodroma Konstantin Veliki na realaciji Niš- Istambul, prilikom posete Nišu najavio je turski ambasador Hami Aksoj. Sa gradonačelnicom Draganom Sotirovski razgovao je u jačanju ekonomskih i kulturnih veza kao i o investiranju u spomenike kulture koji datiraju iz turskog perioda. Ovo je prva poseta Turskog ambasadora  >> Pročitaj celu vest na sajtu JUGpress.com << Hami Aksoja Nišu koji je tek četiri meseca u Srbiji.

                      “ Razgovarali smo o mnogim važnim stvarima kao  podrška bilateralnim odnosima Srbije i Turske i nastavku razgovara naših uvaženih predsednika  Aleksandra Vučića i Erdogana. Mnogo toga smo dotakli od ekonomije, turizma i svega onoga gde Niš i  pojedini ne samo turski investitori već i regije u Turskoj mogu da  imaju interesa i u čemu možemo da sarađujemo. Jedna od tema  je bila i povezivanje niškog Aerodroma  sa gradovima u Turskoj, saglasili smo se oko toga da je  neophodno i da amnasador pomogne da se  aviolinije uspostave jer za to ima interesa, pre svega  inbestitora koji posluju u Nišu kao i turskih turista kojima je Niš možda za sada nepoznat ali žele da ga upoznaju”, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                     Dodala je da je za nju bila novena to da postoje investitori koji su zainteresovani  za obnovu spomenika kulture koji potiču iz turskog  perioda na čemu će se, takođe, raditi.

                      “Ugostili smo i investiture koji već nekoliko godina posluju u Nišu i okolini, Vladičinom Hanu, Vranju, Aleksincu i razgovaramo o tome kako je moguće da i novi  investitori dođu i zaposle nove radnike”, kazala je Sotirovski  i naglasila da ju je posebno iznenadilo to je da turska ambasada ima nameru da u Nišu uskoro otvori svoje konzularno predstavništvo što će u svakom slučaju  omogućiti onim ljudima koji su zainteresovani da se povezuju sa našim gradom da to učine na lakši i brži način, a putnici koji su u tranzitu ovde dobiju odgovore na sva pitanja.

                      Turska i Srbije imaju dobru bilaterarnu saradnju na polju privrede ekonomije, turizma i kulture. U narednom periodu ta saradnja postaće još čvrća najavio je u Nišu ambasador Turske u Srbiji Hami Aksaj. Prvi korak biće otvaranje turskog konzulata u Nišu kao i uspostavljanje direktne avio linije na relaciji Niš- Istambul.

                     “Zbog svog položaja Niš ima veliki značaj za nas.Posebno u letnjem periodu  kroz Niš prolazi na stotine hiljada naših sunarodnika i mi smo  iz tog razloga odlučili da u Niš otvorimo konzularno predstavništvo koje će se baviti konzularnim pitanjima naših građana. Ta kancelarija neće biti samo na usluzi našim građanima već će davati veliki doprinos ekonomskoj saradnji između Srbije i Turske i naravno Niša”, kazao je ambasador u  Srbiji Hami Aksaj.

                    Dodao je da Turska već sada ima ozbiljnu ekonomsku saradnju sa gradovima  u ovom delu Srbije, fabrike ali ima i banaka.

                     “Za  nas je i oblast turizma veoma bitna i činjenica je da ćemo uskoro  započeti redovne letove iz Niša za Istambul. U Nišu postoji veliki broj  spomenika iz osmanskog perioda i planiramo da radimo na obnovi tih spomenika”, zaključio je ambasador Turske u Srbiji.

I ovo Vam može biti interesantno

Nastavak na JUGpress.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta JUGpress.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta JUGpress.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.