Turski poslanici izglasali: Jildirim novi predsednik turskog parlamenta (FOTO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Jul.2018, 23:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turski poslanici izglasali: Jildirim novi predsednik turskog parlamenta (FOTO)

Predsednik Turske imenovao je ranije ove nedelje članove svog kabineta

Turski poslanici izabrali su danas doskorašnjeg premijera Binalija Jildirima za predsednika parlamenta, nakon što je ta zemlja ranije ove nedelje i zvanično prešla na predsednički sistem vlasti, kojim se sva izvršna vlast koncentriše u ruke predsednika, dok se funkcija premijera ukida.

Pročitajte i: 

Jildirim >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << (62) je izabran za predsednika parlamenta nakon što je u trećem krugu glasanja dobio 335 glasova u parlamentu, koji broji 600 mesta.

Meclis Başkanımız Sn. Binali Yıldırım: "Milletimizin verdiği yetkiyi en iyi şekilde kullanmanın gayreti içinde olacağız." pic.twitter.com/wQkqABKHJd

— Binali Yıldırım (@BA_Yildirim) July 12, 2018

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan imenovao je ranije ove nedelje članove svog kabineta, koji čine potpredsednik i 16 ministara.

Erdogan je za ministra finansija imenovao svog zeta Berata Albajraka, dok će Mevlut Čavušoglu ostati ministar spoljnih poslova.

Erdogan je prethodno položio zakletvu kao predsednik Turske, dve nedelje pošto je ponovo izabran na taj položaj.

Njegovim stupanjem na dužnost na snagu je stupio i novi izvršni predsednički sistem, usvojen nakon referenduma o ustavnim amandmanima, a kojim se predsedniku daje puna izvršna vlast u zemlji.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.