
Izvor: Svet plus, 26.Sep.2019, 11:10 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Turski kolač Šambali! Recept bez jaja i brašna! Brz, jeftin, preukusan!
Nema iskrenije ljubavi od ljubavi prema hrani rekao je pisac Džordž Bernard Šo. Nije da nema istine u tome... Turski kolač "Šambali"! Recept bez jaja i brašna! Brz, jeftin, preukusan! Jedino što morate ispoštovati nakon završetka je da ga ne probate odmah jer ova poslastica mora da odstoji bar tri sata.
Potrebno vam je za testo:
2 čaše gustog kiselog mleka
1,5 čaša šećera
1,5 kesica praška za pecivo
1,5 >> Pročitaj celu vest na sajtu Svet plus << kesica vanile
500 g griza
Rendana kora limuna, pomorandže ili ekstrat vanile, ruma... (po vašem izboru)
Preliv:
2 čaše vode
3,5 čaše sitnog šećera (700 grama)
Kašičica limunovog soka
Potrebni su i bademi, odnosno polovine ljuštenih badema ali ukoliko ih ne volite, ne morate ih ni stavljati. Kolač je odličan i bez njih.
Priprema:
Preliv- U šerpu sipati vodu i šećer pa kuvati 10-15 minuta od trenutka kad provri. Potom dodati limunov sok i kuvati još pet minuta, pa skloniti sa strane da se ohladi, ali da ostane mlako.
Testo- U dubokoj činiji umutiti kiselo mleko i šećer, dodati griz, prašak za pecivo i po želji strugane korice od limuna, pomorandže ili vanile, ruma... Testo sipati u dobro podmazan pleh i po njemu u pravilnom nizu poređati polovine oljuštenih badema. Peći oko 40 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Nemasni jastučići - uštipci! Mogu se puniti kao sendviči!Testo izvaditi iz rerne kada je pečeno i kratko ohladiti, a potom ga preliti mlakim prelivom. Kolač ostaviti da odstoji bar tri sata, a najbolji je kada odstoji preko noći u frižideru.
Pogledaj vesti o: Turska