Turska zapretila SAD-u zatvaranjem baze Indžirlik u slučaju uvođenja sankcija

Izvor: Vostok.rs, 11.Dec.2019, 10:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska zapretila SAD-u zatvaranjem baze Indžirlik u slučaju uvođenja sankcija

Ako Vašington uvede sankcije protiv Ankare zbog kupovine ruskih PVO sistema S-400, Turska može preduzeti recipročne mere, izjavio je turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu. "Procenićemo najgori scenario i doneti odluku. Ako SAD uvedu sankcije Turskoj, tada će pitanje na dnevnom redu biti Indžirlik (američka baza smeštena na jugu Turske) i Kjuredžik", rekao je Čavušoglu u eteru kanala "A haber". S-400 Moskva i Ankara potpisale su ugovor o isporuci četiri diviziona S-400 u vrednosti od 2,5 milijardi dolara. Sporazum takođe uključuje opciju za kupovinu još jednog puka. Kriza u odnosima Turske i Sjedinjenih Američkih Država počela je isporukama ruskih PVO sistema sredinom jula. Prema turskom predsedniku Redžepu Taipu Erdoganu, ruski sistemi će biti stavljeni u službu u aprilu 2020. godine. Vašington je zahtevao da Turska odustane od sporazuma i da kupi američke PVO sisteme "Patriot", preteći da će odložiti ili čak otkazati prodaju najnovijih borbenih aviona F-35 Turskoj, kao i da će uvesti sankcije. Međutim, Ankara nije podlegla pritiscima niti je pristala na ustupke.

Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska zapretila SAD: Isteraćemo vas

Izvor: B92, 11.Dec.2019

Ankara -- Turska može zatražiti od SAD da povuče svoje vojnike iz avio-baze Indžirlik ako joj Vašington uvede sankcije zbog S-400...„Ako SAD uvedu sankcije Turskoj, na dnevni red može doći pitanje o bazama „Indžirlik“ i Kuredžik“, izjavio je ministar spoljnih poslova Turske Mevlut Čavušoglu,...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.