Turska zabeležila ubrzan privredni rast, na putu da nadmaši cilj

Izvor: Blic, 12.Sep.2017, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska zabeležila ubrzan privredni rast, na putu da nadmaši cilj

Privredni rast Turske ubrzao je u drugom kvartalu, zbog čega će verovatno premašiti ciljanu stopu rasta vlade za celokupnu godinu.

Bruto domaći proizvod (BDP) je u periodu april-jun porastao za 5,1 odsto na godišnjem nivou, prema podacima turskog Instituta za statistiku (TUIK), prenosi agencija Frans pres.

To su bolji podaci u odnosu na rast od 5,0 odsto iz prva tri meseca ove godine.

Rast je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << evidentiran u gotovo svim ključnim oblastima, pri čemu je poljoprivredna proizvodnja porasla za 4,7 odsto, industrijska za 6,3 odsto, dok je sektor građevinarstva registrovao rast od 6,8 odsto, a uslužni od 5,7 odsto, prema podacima TUIK-a.

Za ovu godinu, vlada u Ankari predviđa rast od 4,4 odsto, a turski premijer Binali Jildirim je proteklog vikenda najavio da će ciljani rast biti premašen.

Međunarodna bonitetna agencija Mudis povisila je nedavno svoju procenu rasta turske ekonomije za ovu godinu na 3,7 odsto sa 2,6 odsto.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.