Turska suspenduje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima

Izvor: Prva.rs, 21.Jul.2016, 16:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska suspenduje Evropsku konvenciju o ljudskim pravima

Turski parlament je odobrio uvođenje vanrednog stanja na tri meseca koje je u sredu uveče najavio predsednik Redžep Tajip Erdogan.
Zamenik premijera Turske Numan Kurtulmus je rekao da će primena Konvencije biti suspendovana u skladu sa odredbom koju ona sadrži i naveo da Turska ovim odlukama sledi primer Francuske i njihovih poteza nakon novembarskih napada u Parizu

U Konvenciji potpisanoj u Rimu 1950. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Prva.rs << navodi se da je moguće odstupanje od nje u vanrednim okolnostima: "U doba rata ili druge javne opasnosti koja preti opstanku nacije, svaka Visoka strana ugovornica može da preduzme mere koje odstupaju od njenih obaveza po ovoj Konvenciji, i to u najnužnijoj meri koju iziskuje hitnost situacije, s tim da takve mere ne budu u neskladu s njenim drugim obavezama prema međunarodnom pravu." 

Vanredno stanje proglašeno je, a kako je saopštila zvanična Ankara, uvodi se zbog nasilnog pokušaja udara od strane zaverenika u vojsci, povezane sa terorističkom organizacijom Fetulaha Gulena (FETO). 

"FETO, koji stoji iza ove izdaje, ima opasne i tajne mreže ne samo u vojsci nego i u jednom broju državnih organa. U sklopu mera koje se preduzimaju sa ciljem da se uspostavi javni red i bezbednost, vanredno stanje je proglašeno u celoj zemlji sa početkom od 21. jula 2016. u skladu sa Ustavom i punim poštovanjem Evropske konvencije o ljudskim pravima", saopšteno je. 

Kako se navodi, vanredno stanje je mera koju predviđa međunarodni zakon i koju preduzimaju mnoge države kada se suočavaju sa neposrednom pretnjom bezbednosti i miru. 

"Takav je slučaj sa Francuskom koja je nedavno produžila vanredno stanje na celoj svojoj teritoriji za još šest meseci. Jasno je da se Turska od 15. jula suočava sa ozbiljnim i višedimenzionalnim bezbednosnim pretnjama", navodi se. 

Uz isticanje da će se ovim potezima zaštititi demokratska struktura države i nastaviti da potvrđuje vladavina prava, Turska je saopštila da vanredno stanje neće uticati na elementarna prava i slobode građana. 

"Naprotiv, to je mera koja se preduzima na celoj teritoriji države da bi se na efikasan način zaštitio ustavni poredak kao i osnovna prava i slobode. To je cilj kojem treba pridati najveću važnost", saopšteno je.
Izvor: Beta, B92
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Prva.rs...






Povezane vesti

Turske vlasti suspendovale Evropsku konvenciju o ljudskim pravima

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jul.2016

Turske vlasti obavijestile su danas generalnog sekretara Vijeća Evrope Torbjorna Jaglanda da zbog vanrednog stanja suspenduju Evropsku konvenciju o ljudskim pravima, saopštilo je Vijeće Evrope. Suspendovanje Konvecije u vrijeme javne opasnosti koja prijeti naciji predviđeno je članom 15. Konvencije,...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Prva.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Prva.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.