Turska sasekla referentnu kamatu posle smene guverner

Izvor: B92, 25.Jul.2019, 18:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska sasekla referentnu kamatu posle smene guverner

Ankara -- Centralna banka Turske drastično je smanjila ključnu kamatnu stopu, u nastojanju da podstakne domaću ekonomiju pogođenu recesijom.

Kamatna stopa na jednonedeljne repo operacije smanjena je za 425 bazičnih poena, na 19,75 odsto, prenosi agencija Rojters.

Prethodno je iznosila 24 odsto, a na tom nivou se nalazila od septembra prošle godine kada je kolaps turske lire pogurao inflaciju na najviši nivo u 15 godina od preko 25 odsto, što je dovelo do >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << agresivnog povećanja kamatnih stopa. Inflacija je od tada opala na ispod 16 procenata, što je omogućilo da se prvi put posle četiri i po godine olabavi monetarna politika.

Ekonomisti koje je anketirao Rojters su očekivali da će kamata biti smanjena za 250 baznih poena, ili 2,5 procentnih poena. Lira je početkom ove godine bila nestabilna, nakon pada prema dolaru od skoro 30 odsto u 2018. godini. Turska nacionalna valuta se, međutim, stabilizovala proteklih nedelja, iako je zvanična Ankara suočena sa američkim pretnjama sankcijama zbog kupovine ruskih raketnih sistema.

Rojters podseća da je pre tri nedelje neočekivano smenjen guverner turske centralne banke Murat Četinkaja zbog otvorenog neslaganja sa predsednikom države Redžepom Tajipom Erdoganom po pitanju smanjenja refernetne kamate. Za vršioca dužnosti guvernera imenovan je bivši viceguverner Murat Ujsal.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Turska sasjekla referentnu kamatu poslije smjene guvernera

Izvor: Capital.ba, 26.Jul.2019, 08:46

ANKARA, Centralna banka Turske drastično je smanjila ključnu kamatnu stopu, u nastojanju da podstakne domaću ekonomiju pogođenu recesijom. Kamatna stopa na jednonedjeljne repo operacije smanjena je za 425 bazičnih poena, na 19,75 odsto, prenosi agencija Rojters. Prethodno je iznosila 24 odsto,...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.