Turska ponovo produžila vanredno stanje

Izvor: B92, 17.Apr.2017, 23:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska ponovo produžila vanredno stanje

Ankara -- Turski Savet ministara odobrio je predlog nacionalnog saveta za bezbednost o produžetku vanrednog stanja u zemlji za još tri meseca.

Odluku treba da potvrdi i parlament.

Nacionalni savet za bezbednost, predvođen predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, izjasnio se za novo tromesečno produženje vanrednog stanja koje je na snazi od propalog puča u julu prošle godine, javila je televizija NTV.

Odluka je doneta dva dana pred isticanje te >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mere, i dan posle pobede Erdogana na referendumu na kome je traženo usvajanje ustavnih reformi o proširenju predsedničkih ovlašćenja.

"Da bi se osigurao kontinuitet mera za zaštitu demokratije, principa pravne države i prava i sloboda odlučeno je da se predloži produženje vanrednog stanja", naveo je Savet za bezbednost u saopštenju.

Vanredno stanje je već produženo dva puta, u oktobru i u januaru, a uvedeno je 20. jula, pet dana posle neuspelog puča.

Više od 47.000 ljudi uhapšeno je za vreme vanrednog stanja u Turskoj, a desetine hiljada zaposlenih u javnom sektoru ostalo je bez radnog mesta, što je izazvalo velike kritike zapada.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.