Turska optužuje SAD: Zatvarate oči u vezi sa Kašogijevim ubistvom

Izvor: RTS, 21.Nov.2018, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska optužuje SAD: Zatvarate oči u vezi sa Kašogijevim ubistvom

Turska je poslednju izjavu američkog predsednika Donalda Trampa o ubistvu saudijskog novinara Džamala Kašogija označila kao "komičnu" i optužila SAD da "zatvaraju oči" pred tim ubistvom.
Tramp je u utorak rekao da ostaje pouzdan partner Saudijskoj Arabiji, bez obzira na to što je saudijski prestolonaslednik, princ Muhamed bin Salman, možda >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << znao za plan da Kašogija ubiju u konzulatu, prenela je agencija Rojters.

Tramp je, o mogućnosti da je princ Muhamed imao saznanja o ubistvu, rekao: "Možda jeste, možda nije."
To je, kako je podsetila britanska agencija, u suprotnosti sa izveštajem CIA da je Kašogijevo ubistvo direktno naredio saudijski prestolonaslednik.
Zamenik predsednika stranke Pravda i razvoj Redžepa Tajipa Erdogana, Numan Kurtulmuš, rekao je da je "jučerašnja izjava komična".
"Nemoguće je za obaveštajnu agenciju kao što je CIA, koja zna čak i boju dlake mačke koja šeta oko bašte saudijskog konzulata... da ne zna ko je to naredio", istakao je Kurtulmuš.
On je dodao da "to nije kredibilno ni za američko javno mnjenje niti za svetsko javno mnjenje".
Turska je, od samog početka, kada je Kašogi nestao u saudijskom konzulatu u Istanbulu, tvrdila da je on ubijen i da je naređenje stiglo "s najvišeg nivoa" vlade Saudijske Arabije, mada nije direktno optužen princ Muhamed.
Saudijska Arabija negira da je princ Muhamed naredio Kašogijevo ubistvo.
Kašogi je 2. oktobra ušao u saudijski konzulat u Istanbulu radi pribavljanja dokumenata za svoje venčanje.
Iz konzulata novinar nije izašao, a Rijad je najpre tvrdio da ne zna šta je sa Kašogijem, međutim, posle par nedelja je priznao da je on ubijen.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Turska: CIA zna i boju dlake mačke ispred konzulata, a ne zna ko je naredio ubistvo Kašogija

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Nov.2018

Turska je danas optužila SAD da pokušava da "zatvori oči" u vezi ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija u Istanbulu, a poslednju izjavu američkog predsednika Donalda Trampa označila kao "komičnu"...Tramp je u utorak rekao da ostaje pouzdan partner Saudijskoj Arabiji, bez obzira na to da...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.