Turska ofanziva u Siriji: Žestoke borbe, desetine hiljada pobeglo, a ima i civilnih žrtava

Izvor: B92, 11.Okt.2019, 00:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska ofanziva u Siriji: Žestoke borbe, desetine hiljada pobeglo, a ima i civilnih žrtava

Turska vojska tvrdi da je zauzela više ključnih tačaka i ubila desetine kurdskih boraca.

Turska vojska drugi dan zaredom vodi žestoke borbe sa kurdskim snagama na severu Sirije, što je nateralo desetine hiljada ljudi da napusti domove.

Kurdski izvori navode da je bilo nekoliko civilnih žrtava tokom ovih borbi.

Turska vlada >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tvrdi da želi da stvori bezbednu zonu očišćenu od pripadnika kurdske milicije u severnom delu Sirije.

Ofanziva turske vojske počela je u sredu, a prethodno je američki predsednik Donald Tramp povukao trupe iz te oblasti koje kontrolišu Sirijske demokratske snage (SDF). Upravo je SDF bio glavni saveznik Amerikanaca u borbi protiv Islamske države. Sa druge strane, Turska na kurdsku miliciju gleda kao na terorističku organizaciju.

U Americi su čak i neke Trampove kolege republikanci videle ovaj potez kao davanje zelenog svetla Turskoj da krene u napad, iako je to demantovao Majk Pompeo, državni sekretar.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.