Turska odbila, pa Vašington pritiska Grčku

Izvor: B92, 07.Maj.2022, 14:33

Turska odbila, pa Vašington pritiska Grčku

Posle odbijanja Turske da Ukrajini preda ruske protivraketne sisteme S-400 Vašington vrši pritisak na Atinu da Kijevu preda sisteme S-300, piše turski list.

Prema navodima lista, "Amerikanci pritiskaju Grčku da pruži vojnu pomoć Kijevu i da u Ukrajinu pošalje protivraketne sisteme >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << S-300 koje poseduju grčke oružane snage".

"Grčka strana tvrdi da je već pomogla Ukrajini u granicama svojih mogućnosti. Prema informacijama iz grčkih medija, to je jedna od retkih zemalja NATO-a koja ima ruske sisteme naoružanja, ali se na Grčku vrši pritisak da preda S-300 Ukrajincima. Osnovni razlog zbog kog SAD i Ukrajina traže rusko oružje jeste u njegovoj sposobnosti da se momentalno integriše u ukrajinski arsenal i da otkriva veliki broj ciljeva", piše list.

Portparol Vlade Grčke Janis Ikonomu je ranije saopštio da Atina ne namerava da šalje Ukrajine protivraketne sisteme S-300 ruske proizvodnje ili bilo koje drugo naoružanje.

Agencija Rojters je, pozivajući se na izvore, prenela da SAD traže od Turske da sisteme S-400 koje je nabavila od Rusije predaju ukrajinskoj vojsci.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je izjavio da je ta tema zatvorena i da su kompleksi S-400 tursko vlasništvo.

Američke vlasti sada po celom svetu traže protivraketne komplekse ruske ili sovjetske proizvodnje koje bi Ukrajina mogla da upotrebi protiv ruske avijacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.