Turska i politika: Erdogan proteruje ambasadore SAD, Francuske, Nemačke i još sedam zemalja

Izvor: B92, 23.Okt.2021, 18:16

Turska i politika: Erdogan proteruje ambasadore SAD, Francuske, Nemačke i još sedam zemalja

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naredio je da se 10 ambasadora proglase "personama non grata" zbog pozivanja na oslobađanje biznismena i aktiviste Osmana Kavale.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da je naredio da se 10 ambasadora, među kojima i američki i francuski, proglase "personama non grata" (nepoželjnim).

Odluka je usledila posle zajedničke izjave stranih diplomata o hitnom oslobađanju aktiviste za zaštitu ljudskih prava Osmana Kavale.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
On je u zatvoru više od četiri godine zbog protesta i pokušaja državnog udara, iako nije osuđivan.

Status "persone non grata" može da izbriše nečiji diplomatski status i često rezultira proterivanjem ili povlačenjem priznanja izaslanika.

Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je u utorak ambasadore da kako bi im bio uručen protest zbog njihove izjave o slučaju Kavala, koja je okarakterisana kao neodgovorna.

U saopštenju stranih ambasada kritikovana su "stalna odlaganja" na suđenju Osmanu Kavali, koja su "bacila senku na poštovanje demokratije, vladavinu prava i transparentnost u turskom pravosudnom sistemu".

Oni su zatražili brzo rešavanje ovog slučaja i pozvali su "Tursku da obezbedi njegovo hitno puštanje na slobodu".

Biznismen Osman Kavala je u zatvoru od kraja 2017. godine.

Optužen je za finansiranje protesta i učešće u neuspelom puču tokom jula 2016. godine.

Prošle godine je oslobođen optužbi za proteste, ali je presuda preinačena ove godine i spojena sa optužbama u drugom slučaju vezanom za pokušaj puča.

Osman Kavala je odbacio optužbe.

Ranije ove nedelje, Erdogan je branio turski pravosudni sistem.

"Rekao sam našem ministru spoljnih poslova: 'Ne možemo da dopustimo luksuz da ugostimo ovakve u našoj zemlji. Da li je na vama da Turskoj držite lekciju? Šta zamišljate da ste?".

Savet Evrope, glavni nadzornik ljudskih prava u Evropi, dao je Turskoj poslednje upozorenje da prihvati odluku Evropskog suda za ljudska prava o oslobađanju Kavale do suđenja.

Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Izvor: BBC News na srpskom

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Turska i politika: Erdogan proteruje ambasadore SAD, Francuske, Nemačke i još sedam zemalja

Izvor: Radio 021, 23.Okt.2021

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan naredio je da se 10 ambasadora proglase „personama non grata" zbog pozivanja na oslobađanje biznismena i aktiviste Osmana Kavale.

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.