Turska i SAD počele rad na formiranju bezbedne zone na severoistoku Sirije

Izvor: B92, 24.Avg.2019, 23:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska i SAD počele rad na formiranju bezbedne zone na severoistoku Sirije

Istanbul -- Turska je saopštila da su njeni i američki vojni zvaničnici počeli rad na stvaranju bezbedne zone na severoistoku Sirije duž granice dve zemlje.

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da su turski i američki generali u centru za zajedničke operacije u turskoj provinciji Sanliurfa počeli rad na formiranju zone i da će uskoro početi zajedničke helikopterske patrole, prenela je Anadolija.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Turska insistira da u saradnji sa SAD kontroliše zonu koja se proteže i do 40 kilometara duboko u teritoriju Sirije, a obuhvata prostor istočno od reke Eufrat do granice s Irakom.

Ankara želi da ta pogranična oblast bude očišćena od snaga sirijskih Kurda i nebrojeno puta je zapretila da će pokrenuti novu operaciju u Siriji protiv tih jedinica ako u toj oblasti ne bude uspostavljena bezbedna zona.

Borce iz redova sirijskih Kurda, koji čine većinu Sirijskih demokratskih snaga, saveznika SAD, Turska smatra teroristima, povezanim s kurdskim pobunjenicima u Turskoj. Američke snage stacionirane su na severoistoku Sirije i zajedno sa Sirijskim demokratskim snagama bore se protiv ekstmista Islamske države. Različita pozicija Vašingtona i Ankare prema kurdskim borcima postala je jedan od glavnih uzroka tenzija između SAD i Turske, njihove saveznice iz NATO.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.