Turska, doživotne zatvorske kazne za pučiste

Izvor: RTS, 20.Jun.2019, 20:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska, doživotne zatvorske kazne za pučiste

Sud u Turskoj na doživotni zatvor osudio je 24 osobe zbog umešanosti u pokušaj zbacivanja predsednika Redžepa Tajipa Erdogana u julu 2016. godine. Među osuđenima su bivši načelnik vazdušnih snaga i jedan od bivših pomoćnika predsednika Erdogana.
Turski sud je izrekao doživotne kazne brojnim osuđenicima zbog njihove umešanosti u vojni puč u Turskoj 2016. godine.

Izrečene su 24 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << doživotne kazne zatvora po uslovima strožijim od uobičajenim, a u predmetu koji se vodio protiv pučista terorističke organizacije "Fetulahi" (FETO), prenosi Hurijet na enleskom.
U glavnom gradu Ankari, tužioci su preporučili 141 doživotne zatvorske kazne za 17 navodnih članova takozvanog "Veća za mir u kući", podskupine pučista FETO-a. 
Turske vlasti za pokušaj puča krive Fetulaha Gulena i njegovu organizaciju. Gulen živi u SAD i negira bilo kakvu umešanost.
Posle propasti puča, turske vlasti su pokrenule masovnu odmazdu, tragajući za pristalicama Gulena u vojsci i državnim institucijama.
Govoreći o tom pitanju, ministar pravde Abdulhamit Gul izjavio je da je tursko pravosuđe postavilo  odličan primer pravde.
Gul je rekao da su suđenja sprovedena u okviru pravde i turskog ustava, koji su podstrekivači državnog udara pokušali da zbace.
"Niko neće moći da eliminiše demokratiju i nacionalnu volju u Turskoj", dodao je on.
Pokušaj državnog udara u Turskoj desio se 15. i 16. jula 2016. godine. Državni udar je pokušao da izvede pobunjeni deo turske vojske koji je bio protiv režima turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana. 
U sukobima između pučista i snaga lojalnih Erdoganovom režimu poginulo je oko 290 ljudi, a više od 1.400 je ranjeno. Uhapšeno je oko 6.000 ljudi, a smenjena su 34 turska oficira. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.