Turska NIJE tražila pomoć MMF-a zbog pada lire

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Avg.2018, 15:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turska NIJE tražila pomoć MMF-a zbog pada lire

Lira je rano jutros dotakla rekordno nizak nivo od 6,24 lire za dolar

Turska nije zatražila finansijsku pomoć od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), saopštila je portparolka MMF-a Randa Elnagar.

Pročitajte i: 

- Nismo dobili indicije od turskih vlasti da razmišljaju o zahtevu za finansijsku pomoć - izjavila je ona, prenosi Rojters.

Ona je takođe odbila da komentariše >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << oštar pad vrednosti turske lire, rekavši da MMF ne komentariše valute na dnevnom nivou.

Turska lira pala je danas na istorijski minimum prema dolaru, nakon izveštaja da je Evropska centralna banka zabrinuta zbog izloženosti evropskih banaka situaciji u Turskoj.

, da bi se nešto kasnije oporavila na 5,94 lire za dolar, prenosi agencija AP.

Na slabljenje lire utiče i spor Turske sa SAD-om koji ne pokazuje signale jenjavanja, nakon što je zvanični Vašington nedavno uveo finansijske sankcije dvojici turskih ministara zbog njihovog navodnog učešća u hapšenju američkog sveštenika.

Britanski list Fajnenšel tajms je preneo da je ECB naročito zabrinuta zbog potencijalnih gubitaka banaka iz evrozone koje posluju u Turskoj.

Turski ministar finansija Berat Albajrak bi danas trebalo da predstavi javnosti "novi ekonomski model" zemlje, prenosi portal Market voč.

I jedinstvena evropska valuta, evro, od jutros je u padu, a u jednom trenutku je dotakla 13-mesečni minimum prema dolaru zbog previranja na finansijskom tržištu Turske.

Evro je jutros oslabio za 0,7 odsto na 1,1450 dolara, dok je dolar ojačao u odnosu na većinu ostalih svetskih valuta.

Ministar trgovine Turske Rušar Pekčan zamolio je američkog predsednika Donalda Trampa da ponovo započne pregovore o tarifama, naglasivši da bi trgovinski spor mogao da se reši kroz dijalog.

Tramp je danas uveo veće tarife na uvoz metala, čime je kako navodi Rojters, izvršio neverovatan ekonomski pritisak na Tursku.

- Uzastopni pokušaji da pričamo sa američkom administracijom, kojima smo pokušali da im damo do znanja da se nijedan od navedenih kriterijuma ne odnosi na Tursku, ali nismo imali uspeha - rekao je Pekčan, naglasivši da se spor može rešiti kroz dijalog i saradnju.

Tramp je danas izjavio da je odobrio više tarife na uvoz iz Turske, uvodeći 20-procentnu carinu na uvoz aluminijuma i 50-procentu tarifu na čelik.

- Upravo sam dao dozvolu da se dupliraju tarife na čelik i aluminijum iz Turske, budući da njena valuta, turska lira, ubrzano pada prema našem veoma jakom dolaru! - napisao je Tramp na Tviteru.

- Tarife na aluminijum će sada biti 20 odsto, a na čelik 50 procenata. Naši odnosi sa Turskom u ovom trenutku nisu dobri! - tvitovao je Tramp.

Odnosi između dve NATO saveznice pogoršali su se otkako je Ankara uhapsila jednog američkog sveštenika, ali i zbog nekih drugih diplomatskih pitanja, navodi britanska agencija.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.