Turci optužuju: JPMorgan namjerno rušio liru

Izvor: SEEbiz.eu, 25.Mar.2019, 11:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Turci optužuju: JPMorgan namjerno rušio liru

ANKARA - Regulatori financijskog tržišta u Turskoj najavili su istragu protiv globalne konzultantske kuće JP Morgan zbog sumnji na izazivanje pada nacionalne valute lire od četiri posto krajem prošlog tjedna plasiranjem neutemeljenih informacija.

- Pokrenuli smo istragu zbog obmanjujućeg sadržaja izvješća koje je JP Morgan Chase & Co. objavio 23.ožujka 2019.., a na temelju prigovora dostavljenih našoj instituciji i na Istanbulsku burzu – navodi se u izjavi Odbora tržišta >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << kapitala Turske (SPK).

Komentirajući izjavu SPK-a, agencija Reuters procjenjuje da turski regulatori spornim nalaze dio iz spomenutoga izvješća JP Morgana u kojem se investitorima u Turskoj preporuča kupnja dolara na dugi rok jer bi lira, navodi se u izvješću, mogla oslabjeti nakon lokalnih izbora u toj zemlji zakazanih za 31.ožujka ove godine.

Prema navodima Reutersa, u drugom regulatornom turskom tijelu koje je otvorilo istragu protiv JP Morgana, u Bankarskoj nadzornoj i revizorskoj agenciji (BDDK), optužuju neimenovane banke da su natjerale svoje klijente na prodaju lire na temelju neprovjerenih informacija.

- Nakon provedene istrage uslijediti će neophodne administrativne i sudske mjere – najavila je BDDK.

U prilog panici koja je u monetarnom i financijskom sektoru Turske zavladala nakon devalvacije lire prošlog petka, svjetski mediji navode odluku turske središnje banke istoga dana o iznenadnoj obustavi tjednih repo aukcija, što se smatra doprinosom stabilizaciji nacionalne valute. Uz to, glavni indeks istanbulske burze pao je prošlog petka 3,45 posto, a rejting turskih banaka potonuo je istoga dana 6,64 posto.

Turska lira tijekom prošle godine izgubila je zbog političke nestabilnosti u zemlji i njezinom okruženju, 40 posto vrijednosti. Inflacija u 2018. je s projiciranih pet posto, skočila na deset, u pojedinim razdobljima i na 15 posto. Problemi se očito nastavljaju i u ovoj godini.

Reuters ocjenjuje kako povjerenje investitora u Tursku pada kako se ta država politički udaljava od SAD-a. Istodobno se politika predsjednika Tayipa Erdogana približila ruskoj, što se u dijelu američkog političkog establishmenta smatra neoprostivim grijehom. Amerikanci su Ankari početkom prošle godine zaveli i sankcije, koje su povučene nakon oslobađanja američkog pastora Andrewa Bransona iz istražnog zatvora.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.