Trilateralni sastanak Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine

Izvor: RTS, 08.Okt.2019, 13:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Trilateralni sastanak Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine

U Beogradu je održan trilateralni samit Srbije, Turske i Bosne i Hercegovine, a srpski predsednik Aleksandar Vučić bio je domaćin predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu i članovima Predsedništva BiH – Željku Komšiću, Miloradu Dodiku i Šefiku Džaferoviću.
Predsednik Srbije je, uoči početka sastanka, u Palati >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << "Srbija", dočekao lidere BiH i predsednika Turske.

Vučić je juče, posle birateralnog sastanka s Erdoganom rekao da je glavni politički cilj dve zemlje mir na Balkanu.
Erdogan je takođe, u susret trilaterali, istakao da njegova zemlja igra i nastaviće da igra konstruktivnu ulogu u cilju stabilnosti i dobrobiti Balkana.
"Održaćemo trilateralni sastanak Turske, Srbije i BiH koji dugo nije održan. Mi ćemo otpočeti projekat auto-puta Beograd-Sarajevo. To će biti most mira, koji će povezivati srca naroda", rekao je Erdogan.
Nakon sastanka trilaterale, dvojica predsednika, kao i članovi Predsedništva BiH odlaze u Kuzmin gde će prisustvovati svečanom obeležavanju početka radova na izgradnji auto-puta Beograd–Sarajevo.
U izgradnju auto-puta biće uloženo 250 miliona evra.
Radovi na izgradnji auto-puta počinju deset meseci od potpisivanja komercijalnog ugovora za izradu planova detaljne regulacije, projektovanje i izgradnju.
Budući auto-put gradiće se u dva pravca: Bijeljina-Sremska Rača (granica sa BiH)-Kuzmin i Požega–Kotroman (granica sa BiH).
Prvog dana posete Erdogana, nakon sastanka dvojice predsednika, održana je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske, a razmenjeni su i potpisani sporazumi između dve države.
Predsednik Aleksandar Vučić rekao je da su, zahvaljujući predsedniku Turske Redžepu Tajipu Erdoganu, politički odnosi sa Turskom izuzetno dobri i da je uspostavljeno poverenje između dve zemlje.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

MOST MIRA NA BALKANU: Predsednici pritiskom na taster označili početak izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo

Izvor: SrbijaDanas.com, 08.Okt.2019

Veliki i važan dan..Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan i članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine prisustvuju ceremoniji polaganja kamena temeljca za izgradnju auto-puta Beograd-Sarajevo...- Hvala vam dragi prijatelji što ste danas...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.