Traži se američka veza? Turska policija hapsi po NATO bazi

Izvor: B92, 18.Jul.2016, 16:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se američka veza? Turska policija hapsi po NATO bazi

Ankara -- Timovi turske policije i tužilaštva ušli su u sklopu istrage o pokušaju vojnog puča u vojnu bazu Indžirlik koju koriste snage NATO, javlja turski CNN.

Turska policija uhapsila je sedam vojnika tokom pretresa baze koju SAD koriste za vazdušne napade na takozvanu Islamsku državu, javila je turska agencija Anadolija.

Zasad nema >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << više informacija o tome kakve radnje se sprovode u bazi, koja je bila u medijskoj žiži proteklih nedelja zbog zategnutih odnosa Nemačke i Turske.

Vest o u ulasku policije u bazu stiže u danima u kojima se u turskoj javnosti spominje i "umešanost SAD u organizovanje puča", a američke trupe su smeštene baš u Indžirliku.

Ubrzo po objavljivanju vesti o ulasku sedam tužilaca u bazu, reagovao je i američki ambasador u Ankari, koji je naveo da su "spekulacije da su SAD podržale pokušaj puča potpuno neistinite i narušavaju decenijama dugo prijateljstvo".

Turski zvaničnici su saopštili i da je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izrazio "punu podršku turskoj vladi tokom telefonskog razgovora sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom".

On je dodao da je Stoltenberg rekao kako u jednoj državi članici NATO ne može da bude mesta za vojni puč, preneo je Rojters.

Zvaničnik je naveo i da je nemačka kancelarka Angela Merkel takođe razgovarala telefonom sa Erdoganom i da je ona izjavila kako je pokušaj vojnog puča nedopustiv.

Indžirlik je dospeo u žižu kada je nemačkim zvaničnicima zabranjeno da posete svoje trupe u bazi, uz ocenu da NATO baza "nije mesto za političke posete", a sve nakon odluke Bundestaga da usvoji deklaraciju o genocidu nad Jermenima.

Istovremeno, bilo je signala i da su vrata Indžirlika otvorena Rusiji, odnosno "svima koji žele zajedničku borbu protiv Islamske države", čiji su položaji meta NATO jedinica smeštenih u toj bazi.

Komandant baze Indžirlik uhapšen je u nedelju rano ujutro pod sumnjom da je verovatno bio umešan u pokušaj svrgavanja sa vlasti Redžepa Tajipa Erdogana.

Na osnovu sporazuma Ankare i Vašingtona, ovu bazu koristi NATO kao skladište američkog nuklearnog oružja. Takođe, SAD koristi bazu da bi odatle predvodile napade na Islamsku državu.

Racija je izvedena i u jednoj vojnoj akademiji, a tokom dana su saslušavani brojni oficiri turske vojske optuženi za učešće u puču.

Istovremeno, režim je otpustio više hiljada policajaca, uhapsio stotine vojnika i oficira, a govori se i o masovnim otpuštanjima u državnoj upravi.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

RACIJA Turska policija pretražuje NATO bazu Indžirlik

Izvor: Blic, 18.Jul.2016

U toku je racija turske policije i tužilaca u Indžirliku, vazdušnoj bazi NATO snaga blizu grada Adane, u kojoj se nalazi više od 1.500 američkih vojnika, prenose "CNN Turk" i agencija "Anadolija"...Baza Indžirlik bila je zapečaćena skoro dva dana, a vlasti su joj u tom periodu isekle i struju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.