Tanap – projekat mira i stabilnosti u regionu

Izvor: RTS, 12.Jun.2018, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Tanap" – projekat mira i stabilnosti u regionu

Turska danas otvara gasovod "Tanap" kojim će dobijati gas iz Azerbejdžana preko Gruzije, a Evropa nove dotoke gasa. Srbija nastoji da se preko Bugarske priključi na novi gasovod. Puštanju u rad, na poziv tuskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, prisustvovaće i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.
"Transanadolijski gasovod 'Tanap' je projekat mira i stabilnosti u regionu", izjavio je turski >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << premijer Binali Jildirim.

"'Tanap' je strateški projekat za Tursku, Azerbejdžan i čitavu Evropu", izjavio je Jildirim uoči  svečane ceremonije otvaranja tog gasovoda u Eskišehiru u Turskoj koji je planiran za 17.30 po našem vremenu. 
"Azerbejdžan, koristeći svoje energetske potencijale, i Turska, koristeći svoje kapacitete za transport, uspeli su da izmene energetsku mapu regiona", saopšteno je iz kabineta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.
"Tanap - Transanadolijski gasovod" nadovezuje se na "Tap - Transjadranski gasovod". Zajedno čine Južni gasni koridor, koji će kroz više zemlja dopremati gas do Italije. Ima i podršku Evropske unije.
Gasovod "Tanap", vredan 10 milijardi dolara i dužine 1.850 kilometara, povezuje Kaspijski basen sa jugoistočnom Evropom, a reč je o projektu koji treba da transportuje gas od azerbejdžanskog nalazišta Šah Deniz 2 na Kaspijskom moru kroz Tursku do Evrope.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.