TURSKI ATAK POSTAJE JOŠ JAČI: Erdogan potpisao ugovor, Rusi imaju razlog za veliko nezadovoljstvo (VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Apr.2021, 08:03

TURSKI "ATAK" POSTAJE JOŠ JAČI: Erdogan potpisao ugovor, Rusi imaju razlog za veliko nezadovoljstvo (VIDEO)

Turska je 2019. godine bila prinuđena da obustavi prodaju helikoptera T129 ATAK Pakistanu zbog nedostatka motora

Turska je potpisala ugovor o kupovini ukrajinskih motora za turske udarne helikoptere ATAK-II. Potpisivanje ugovora je navodno najavio generalni direktor turske vazduhoplovne industrije (TAI), prof. Dr Temel Kotil, koji je Ukrajinu nazvao "bratskom zemljom".

ATAK-II je helikopter >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << iste klase kao američki Boing AH-64 Apač i ruski Mi-28NM Najt Hanter.

Imaće maksimalnu poletnu težinu od 10 tona. Trebao bi biti opremljen topom od 30 mm, raketnim naoružanjem najnovije verzije T129 i savremenom tehnikom. Helikopter bi trebalo da prvi let izvede 2024. godine.

Izbor u korist ukrajinskih proizvođača aviona objašnjen je nedostatkom alternative Turskoj, jer saradnja sa zapadnim kompanijama u svakom trenutku može da prestane zbog sledećih geopolitičkih izazova.

. Probleme je izazvalo odbijanje Sjedinjenih Država da turskoj kompaniji izdaju izvoznu dozvolu za snabdevanje motorima CTS800. Ugovorom sa Pakistanom trebalo je nabaviti 30 helikoptera ATAK u vrednosti od 1,5 milijardi dolara.

Ankara se suočila sa sličnim problemima sa svojim budućim autohtonim rezervoarom Altaj.

Turska se nadala da će Altaj napajati nemačkim motorom MTU i prenosom RENK, ali pregovori sa nemačkim proizvođačima poslednjih godina nisu uspeli zbog saveznog embarga na naoružanje Turske. Nemačka je jedna od niza evropskih vlada koje su ograničile izvoz u Tursku zbog njenog učešća u sirijskom građanskom ratu.

U martu 2021. godine, turski proizvođač oklopnih vozila BMC postigao je dogovor sa dve južnokorejske kompanije za rad na agregatu rezervoara Altaj.

Više vesti o domaćem i stranom naoružanju, pročitajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.