TURSKE SNAGE BEZ MILOSTI ZA CIVILE: Narod se pobunio protiv okupacije u Siriji, ali je nasilno ućutkan

Izvor: SrbijaDanas.com, 04.Mar.2021, 16:59

TURSKE SNAGE BEZ MILOSTI ZA CIVILE: Narod se pobunio protiv okupacije u Siriji, ali je nasilno ućutkan

Ceo slučaj prokomentarisale su i ruske oružane snage na teritoriji Sirije

Turske snage suzbile su desetine civila koji su izašli na ulicu u severnom sirijskom gradu al-Babu u znak protesta protiv turske okupacije, saopštio je 3. marta kontraadmiral Aleksandar Karpov, zamenik šefa ruskog Centra za pomirenje u Siriji.

- U lokalitetu al-Bab, oko 150 ljudi izašlo je na miting pozivajući na povlačenje proturskih jedinica i povratak teritorija pod kontrolom >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Damaska - rekao je Karpov u izjavi.

Prema ruskom komandantu, petoro meštana ranjeno je tokom protesta, koji su "nasilno suzbili" militanti koje podržavaju Turci.

Karpov je rekao da je protest motivisan humanitarnom krizom koja je zahvatila grad al-Bab i druga turska okupirana područja na severu i severoistoku Sirije.

Izjavu Ruskog centra za pomirenje brzo je odbacila Sirijska nacionalna vojska koju podržava Turska. Portparol frakcije rekao je da je izjava ispunjena "lažima" i "izmišljotinama".

Syrian opposition preparing for possible regime expansion on al-Bab fronts https://t.co/dPzTOhn0X2 via @almonitor pic.twitter.com/j9QzRHHNAa

— Araby.org Community (@ArabyOrg) February 25, 2021

Turska vojska i njeni opunomoćenici zauzeli su grad al-Bab nakon žestoke bitke sa ISIS-om pre više od tri godine. Od tada je grad nestabilan.

Prošlog meseca, nekoliko sirijskih provladinih i opozicionih izvora tvrdilo je da se Sirijska arapska vojska priprema za pokretanje velike akcije za oslobađanje al-Baba. Ranije je vojska rasporedila veliko pojačanje u blizini grada koji su okupirali Turci.

Rusija očigledno pazi na al-Bab, pa tako i sirijske vladine snage. Svaki pokret lokalnih stanovnika protiv turskih snaga podstaći će Damask i njegove saveznike da pokrenu operaciju za oslobađanje grada.

Više vesti o Siriji, Libiji, Jemenu i Iraku, pročitajte OVDE.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.