TURSKA ZOVE SAVEZNIKE UPOMOĆ! Ove države su se prve odazvale, moraju BRZO da reaguju i spreče još veću KATASTROFU

Izvor: SrbijaDanas.com, 06.Feb.2023, 18:42

TURSKA ZOVE SAVEZNIKE UPOMOĆ! Ove države su se prve odazvale, moraju BRZO da reaguju i spreče još veću KATASTROFU

Poginulo je oko 2.300 ljudi, ali to verovatno nije konačan broj žrtava

Turska je uputila i zvaničan zahtev NATO alijansi i saveznicima u kojima traži pomoć u otklanjanju posledica razornog zemljotresa koji je rano jutros pogodio tu zemlju.

Zatražena je medicinska pomoć i oprema i posebne jedinice za pretragu, kao i potpuno opremljene poljske bolnice sa tehničkim osobljem za smeštaj povređenih. >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Kako se navodi, odgovor se očekuje od posebnog koordinacionog centra NATO za odgovor na katastrofe.

U razornom zemljotresu jačine 7,8 stepeni koji je jutros pogodio Tursku i Siriju stradalo je više od 2.300 osoba, a više hiljada je povređeno.

SAD već reaguju nakon razornog zemljotresa koji je pogodio centralnu Tursku i severozapad Sirije, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

- Naša inicijalna pomoći Turskoj je već u toku, a humanitarne organizacije koje podržavaju SAD u Siriji reaguju na posledice zemljotresa širom te zemlje - naveo je Blinken u saopštenju, preneo je Rojters.

Odlučni smo da učinimo sve što možemo da pomognemo ugroženima od zemljotresa u danima, nedeljama i mesecima koji su pred nama, istakao je Blinken.

Hrvatska na zemljotresom pogođeno područje Turske šalje 40 spasilaca i 10 pasa za potragu i spašavanje, potvrdio je danas ministar spoljnih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman. Oni u Tursku putuju večeras.

Grlić Radman je rekao da se jutros čuo sa turskim kolegom, ministrom Mevlutom Čavušogluom da bi izjavio saučešće i ponudio pomoć, kao što je, podsetio je, Turska priskočila u pomoć Hrvatskoj nakon potresa na Baniji pre više od dve godine.

- Prema informacijama, koje smo dobili od našeg ambasadora u Ankari, u potresu su povređene dve hrvatske državljanke i one su van životne opasnosti - rekao je Grlić Radman, preneli su zagrebački mediji.

Velika Britanija, Pakistan i Austrija poslaće u Tursku ekipe za potragu i spasavanje nakon snažnog zemljotresa koji je pogodio zemlju danas rano ujutro.

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli naveo je da London šalje urgentnu podršku Turskoj, uključujući i tim od 76 stručnjaka za traganje i spasavanje, opremu i pse za spasavanje, preneo je Si-En-En.

- U Siriji su Beli šlemovi koje finansira Ujedinjeno Kraljevstvo mobilisali svoje resurse da odgovore izazovu - dodao je on uz obećanje da će Turskoj pružiti dalju podršku ako to bude potrebno.

Vlada saoopštava da je u kontaktu s britanskim humanitarnim radnicima u pogođenim područjima i spremna je da pruži podršku svim ugroženim britanskim državljanima.

I Pakistan šalje Turskoj timove za spasavanje i pomoć, kao i robu, a očekuje se da će sve to da stigne veoma brzo, objavila je danas pakistanska ambasada u Ankari.

- Dva aviona C-130 su spremna da krenu za Tursku - jedan sa humanitarnom robom, a drugi sa 36 ljudi za operaciju potrage i spasavanja - navodi pakistansko ministarstvo.

Pakistanski premijer Šehbaz Šarif rekao je da je tim koji se sastoji od lekara, bolničara i spasilačkih radnika poslat u Tursku da pomognu u naporima spasavanja i pomoći, kao i da će uskoro biti poslat avion koji će prevoziti lekove i drugu potrebnu pomoć.

Austrija će od utorka početi u Turskoj da raspoređuje 84 vojnika iz svoje jedinice za pomoć u katastrofama da podrže spasilačke operacije u regionu, navodi se u saopštenju vlade. Pakistan takođe obećava tri miliona evra kao podršku humanitarnim organizacijama u njihovom radu na terenu.

- Austrija će pružiti brzu humanitarnu pomoć, nakon užasnih slika zemljotresa koje stižu iz Turske i Sirij, a koje prikazuju drastičnu štetu i veliki broj žrtava, pa je naše najdublje saosećanje sa njihovim porodicama - rekao je austrijski kancelar Karl Nehamer.

Misija pomoći u područjima pogođenim katastrofama Oružanih snaga Austrije trebalo bi da traje oko 10 dana, a tri grupe za spasavanje i oporavak koje se sastoje od medicinskih, logističkih i higijenskih stručnjaka, mogle bi biti raspoređene na dve odvojene lokacije za pretragu, saopštila je vlada.

Ministar bezbednosti u Savetu ministara BiH Nenad Nešić pokrenuće hitnu proceduru slanja u Tursku tima do 50 pripadnika mešovitog sastava civilne zaštite Republike Srpske, Federacije BiH i Brčko distrikta radi pomoći nakon razornog zemljotresa.

Tim je obučen, opremljen i ima iskustva za delovanje u ovakvim situacijama, saopšteno je iz Ministarstva bezbednosti u Savetu ministara. Navodi se da je BiH kao članica mehanizma civilne zaštite EU spremna da što hitnije uputi pomoć.

- BiH će pružiti maksimalno moguću pomoć u saniranju štete koja je nastala ovom zaista teškom elementarnom nepogodom kako bi se građani ugroženih područja Turske što pre vratili normalnom životu - naveo je Nešić.

Osoblje Ujedinjenih nacija je na terenu u Turskoj i Siriji kako bi procenilo situaciju i kako bi bila obezbedjena pomoć nakon jutrošnjeg snažnog zemljotresa, rekao je danas generalni sekretar UN Antonio Gutereš.

- Računamo da će međunarodna zajednica pomoći hiljadama porodica pogođenih ovom katastrofom, a humanitarna pomoć već je preko potrebna u oblastima gde je otežan pristup - dodao je Gutereš, a preneo Rojters.

Više vesti o zemljotresu u Turskoj pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.