TURSKA JE SPREMNA DA PRUŽI SVOJ DOPRINOS: Razgovarali Putin i Erdogan, ruski predsednik optužio Kijev zbog ovoga

Izvor: SrbijaDanas.com, 11.Jul.2022, 17:22

TURSKA JE SPREMNA DA PRUŽI SVOJ DOPRINOS: Razgovarali Putin i Erdogan, ruski predsednik optužio Kijev zbog ovoga

Predsednici Rusije i Turske Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan razgovarali su o situaciji u Siriji i snabdevanju žitaricama. Putin je ponovio da Rusija ne sprečava izvoz žita iz Ukrajine i poručio da Kijev mora da ukloni podvodne mine da bi brodovi sa žitom mogli bezbedno da zaplove.

Dvojica lidera su razgovarala telefonom o situaciji u Siriji, ukrajinsko-ruskom ratu i stvaranju sigurnih >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << koridora u Crnom moru za izvoz žitarica, saopšteno je iz kabineta turskog predsednika, prenosi RIA Novosti.

Redžep Tajip Erdogan je rekao da je došlo vreme da se u okviru UN preduzme akcija stvaranje sigurnih koridora u Crnom moru za izvoz žita.

- Predsednik Erdogan je ponovio da se rat između Ukrajine i Rusije mora okončati trajnim i pravednim mirom kroz pregovore i naveo da je Turska spremna da pruži svaki mogući doprinos intenziviranju pregovaračkog procesa, kao što je to činila do sada - navodi se u saopštenju.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar u međuvremenu je izjavio da je postignut određeni napredak po pitanju izvoza žitarica iz crnomorskih luka, ali da postoje tehnička pitanja koja zahtevaju razgovore sa Rusijom, Ukrajinom i UN.

Šef diplomatije Mevlut Čavušoglu rekao je da će se, ako se u slučaju dogovora Moskve i Kijeva oko "problema sa izvozom žita", stvoriti bezbednosna zona izvan ukrajinskih teritorijalnih voda.

UN su više puta upozoravale na pretnju od globalne prehrambene krize zbog nestašice žitarica, dok Zapad optužuje Rusiju da se suprotstavlja izvozu ukrajinskog žita na svetska tržišta, što Moskva kategorički odbacuje.

Istovremeno, vlasti u Kijevu su same postavile brojne prepreke za izvoz žita: od paljenja žitarica koje je otkriveno u luci Mariupolj, do postavljanja podvodnih mina u Crnom moru što je onemogućilo brodski transport žita, navode ruski mediji.

Ruski predsednik ponovio je da Rusija ne sprečava izvoz žita iz Ukrajine i poručio da Kijev mora da ukloni podvodne mine da bi brodovi sa žitom mogli bezbedno da zaplove.
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin,   Sirija

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Povezane vesti

Putin i Erdogan planiraju sastanak, tema telefonskog razgovora bila i izvoz žitarica iz Ukrajine

Izvor: Danas, 11.Jul.2022

Ruski predsednik Vladimir Putin planira da se sastane sa svojim turskim kolegom Redžepom Tajipom Erdoganom u bliskoj budućnosti nakon što su dvojica razgovarali o naporima da se olakša izvoz žitarica iz Ukrajine, navodi Kremlj.

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.