Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Jul.2020, 13:05

Sud u Strazburu osudio Tursku zbog raspuštanja jednog udruženja

Evropski sud za ljudska prava osudio je danas Tursku zbog raspuštanja jednog udruženja, podsećajući da je ta oštra mera rezervisana za veoma ozbiljne okolnosti.

"Sud podseća da prosto raspuštanje udruženja predstavlja izuzetno oštru meru koja ima velike posledice po njegove članove, i da se to može tolerisati samo u veoma ozbiljnim okolnostima", navodi se u saopštenju suda sa sedištem u Strazburu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs <<
Sudije su ocenile da je Ankara prekršila pravo na slobodu okupljanja i udruživanja raspuštanjem udruženja Adana Tajad, čiji je deklarisani cilj pomaganje porodicama pritvorenih i osuđenih koje su vlasti optužile za širenje propagande u korist Radničke partije Kudistana (PKK).

Udruženje je raspušteno 2009. godine zbog "terorističke propagande" pojedinih članova izvršnog odbora, iako presude u tom postupku još nisu bile pravosnažne.

Sud u Strazburu takođe smatra da neke činjenice na koje se sud oslanjao "ne mogu same po sebi predstavljati podsticanje na terorizam". Jedino što bi moglo da predstavlja oblik propagande bila je distribucija novina, ali sud nije dokazao da njihov sadržaj predstavlja podsticanje na terorizam, dodaje se.

U tom slučaju, turska vlada takođe nije dokazala da je raspuštanje udruženja jedina opcija za postizanje ciljeva kojima su težile vlasti.

"Što se tiče moralne štete koju je podnosilac predstavke pretrpeo, (sud) smatra da nalaz kršenja sam po sebi predstavlja dovoljno pravedno zadovoljenje", zaključio je Sud u Strazburu.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Sud u Strazburu osudio Tursku zbog raspuštanja udruženja

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 21.Jul.2020

Evropski sud za ljudska prava osudio je danas Tursku zbog raspuštanja jednog udruženja, podsećajući da je ta oštra mera rezervisana za veoma ozbiljne okolnosti. "Sud podseća da prosto raspuštanje udruženja predstavlja izuzetno oštru meru koja ima velike posledice po njegove članove, i da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.