Stočarima ponuđen kukuruz u zamenu za tovnu junad

Izvor: RTS, 29.Avg.2019, 15:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Stočarima ponuđen kukuruz u zamenu za tovnu junad

U Tursku je nedavno izvezeno meso krava, a čeka se i nastavak izvoza junetine. Potražnje bikova - čija je cena, kako tvrde stočari, ispod dva evra za kilogram žive vage - gotovo i nema. Vlada Srbije donela je odluku da stočarima ponudi kukuruz u zamenu za tovnu junad.
Štale u šabačkom kraju pune su bikova za koje otkupa nema. Pokretanje >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << otkupa i rast cene junadi, stočari očekuju od proleća. Umesto zarade, u veoma zahtevnoj proizvodnji svakim danom beleže gubitke.
 
"Poslednju turu smo prodali pre mesec dana, a dva i po meseca, do tri smo tražili kupca", kaže Nikola Bojić, stočar iz Majura. "Nažalost, kupaca nema. Nema ništa od izvoza. Verujte, samo smo molili Boga da izađu ti bikovi, za cenu nismo pitali, samo da se prodaju. Već sledeća tura bikova je stigla za prodaju, cena se ništa nije podigla, i dalje, evro osamdeset, evro devedeset."

Prošle godine, kada se meso izvozilo u Tursku, kilogram junetine je bio skoro dva i po evra. To je navelo brojne poljoprivrednike da povećaju proizvodnju.
Dragan Marinković iz Bogosavca kaže da se stalno nečemu nada:
"Stalno imam bikove u tovu, pun, prazan, ne znam više šta od ovog da očekujem. Telad skupa, hrana skupa, godina nikakva. Ja kao da igram loto, stalno uplaćujem, ulažem i ne dobijam ništa. Prošle godine cena u ovo vreme bila je 2,45 evra na kilogram žive vage, sad je 1,9."
Razmena junadi za kukuruz, preko Robnih rezervi, za šabačke stočare, kažu nije rešenje problema.
"Ne razumem, šta ja imam od robne razmene. Meni to ne treba, ja hoću cenu za moje bikove. Mene ne zanima robna razmena", kaže Nikola Bojić, stočar iz Majura.
Od ove godine, subvencija po tovnom grlu je 15.000 dinara. Za zasnivanje proizvodnje od koje su očekivali mnogo, brojni stočari su podigli kredite.
"Tovna junad nisu roba koja u prodavnici može da stoji u kutiji kao sve ostalo. To je živo biće koje troši hranu, i ima određene granice tova. Sada su bukvalno proizvođači čiji je tovljenik dostigao određenu težinu, bukvalno u jednom velikom problemu. Pored visokih temperature, stoka jede, troši hranu, a ne napreduje", kaže Predrag Srdanović, iz Odeljenja za poljoprivredu Grada Šapca.
Posle mesa krava, kreće i isporuka junetine u Tursku, tvrde u Minstarstvu poljoprivrede.
Uskoro očekuju dolazak insprektora iz te zemlje koji nadziru proces u klanicama, i nastavak izvoza.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.