Srpski privrednici očekuju nove poslove sa turskim partnerima

Izvor: Vesti-online.com, 30.Nov.2018, 17:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski privrednici očekuju nove poslove sa turskim partnerima

Oko 40 privrednika metalskog i hemijskog sektora Srbije, proizvođači u oblasti pneumatike, hidraulike, obrade metala i lima, mašina i opreme, imalo je tokom današnjeg i jučerašnjeg dana desetine B2B sastanaka sa potencijalnim turskim partnerima na Industrijskom samitu u Bursi u Turskoj. Učešće privrednika na samitu organizovali su Privredna komora Srbije i Privredna komora Vojvodine u saradnji sa Privrednom komorom Burse i Adonisom, generalnim zastupnikom turskog sajma TUYAP. >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com <<

U sastavu delegacije privrednika iz Srbije nalaze se predstavnici kompanija "PPT Petoletka" i "PPT namenska Trstenik“, "Krušik Valjevo“, "Zastava oružje Kragujevac“, "Inmold plast Požega“, "Resor Gadžin Han“, "Metalart Jankovıć Sremska Kamenica“, "Novi Sad gas“, "Exim Commerce Palić“, "Majkić doo Inđija“, "Poslovnost LD Sremska Kamenica“, "Magnetik plus Novi Sad“, "Kosa Trade Veternik“, "Tash and craft Novi Sad“, "Teleoptik Zemun“, "Vojvodina metal kaster Temerin“, "Relja Junior Zrenjanin“, "Intermod pro Temerin“, "Agroferokop Temerin“, "Metalpromet Kula“, "Utva mp Kačarevo“, "Agrometal Sombor“, "Antiterming Kula“ i "Agrofiks Sombor“.

Privrednici iz Srbije imaju mogućnost da se na samitu upoznaju sa najnovijim tehnologijama, inovacijama, kao i da u B2B susretima prodube i uspostave nove kontakte sa turskim, kao i partnerima i izlagačima iz čitavog sveta, kaže Dragan Stevanović, sekretar Udruženja za hemijsku, gumarsku i industriju nemetala PKS, najavlјujući dalјe unapređenje saradnje sa Privrednom komorom Burse i turskim partnerskim asocijacijama.

Miroslav Lutovac, direktor Sektora industrije PKS ukazuje da Samit u Bursi okuplјa privrednike u oblasti industrije iz celog sveta i predstavlјa dobru priliku za širenje saradnje i nove poslovne veze.

Po njegovim rečima, sektor industrije jedan je od najbrže rastućih sektora privrede Srbije, a najveći rast, od 10,4 odsto, ostvaren je u proizvodnji mašina i opreme u odnosu na period od prvih osam meseci prošle godine.

Ana Raičević, sekretar Udruženja za metalsku industriju Privredne komore Srbije, navodi da je u prvih osam meseci ove godine izvoz metala, metalnih proizvoda, električne opreme, mašina i motornih vozila, iznosio blizu 4,8 milijardi evra, što je 44,4 odsto ukupnog izvoza Srbije i povećanje od 11,8 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

"Očekujemo da učešće firmi na ovom i sličnim međunarodnim izložbama doprinese dalјem rastu izvoza“, istakla je Raičević.

Predstavnik turskog sajma TUYAP za Balkan Erdogan Dželadin ističe da je industrijski samit u Bursi, na kojem ove godine učestvuje 346 kompanija iz 20 zemalja, mesto susreta za vise od 40 hiljada posetilaca. Na samitu, u okviru kojeg se održavaju četiri specijalizovana sajma, Sajam tehnologije metalskog kompleksa, Sajam metalskih proizvoda, Sajam obrade metala i zavarivanja, i Sajam automatizacije, održava se vise od 300 B2B sastanaka.

Živorad Vukojičić, direktor radne jedinice "Cilindri“ u okviru "Prve petoletke“ u Trsteniku kaže da je ovo prva poseta sajmu u Bursi ali da za tursko tržište već proizvode cilindre za traktore i mehanizaciju i da godišnje izvezu oko 4.000 cilindara. Posetu vide kao mogućnost da prošire plasman na turskom tržištu. Goran Bošković, vlasnik "Agro Ferokop Temerin“, kompanije koja se bavi proizvodnjom poljoprivrednih mašina i komponenti, i izvozi oko 70 odsto proizvodnje, kaže da im je interes da na ovom sajmu upoznaju nove tehnologije i potencijalne turske partnere, budući da izvoz sada već ostvaruju na mađarsko, češko, nemačko i hrvatsko tržište.

Predstavnik "Eksim komerca“ sa Palića, Slobodan Bogdanovski navodi da je interes kompanije saradnja sa turskom železarom, radi kvalitetnije i efikasnije nabavke repromaterijala za proizvodnju šrafovske robe. "Eksim komerc“ snabdeva domaće kupce kao što su kompanije "Milan Blagojević“, "Alfa Vranje“ i "Gorenje“, ali 70 odsto proizvodnje plasira na inostrana tržišta.

Branislav Mihajlović, direktor i vlasnik kompanije "Resor“ iz Gadžinog Hana, proizvođača komunalne opreme, ističe da ta firma već ima saradnju sa Bursom gde su do sada kupovali neke proizvode, a da je svrha ove posete nabavka nove mašine. "CIlj je da pokušamo da uspostavimo saradnju dvosmerno kako bismo zajednički proizveli neke komponente ne samo za tursko već i za druga tržišta“, kaže Mihajlović.

Ali Comert, menadžer prodaje turske kompanije "Teknokom“ u Bursi, navodi da već imaju saradnju sa zrenjaninskom firmom "Toni kompresori“ i da u B2B razgovorima koje će imati i sa drugim predstavnicima kompanija iz Srbije očekuju povećanje plasmana proizvoda. Privredna komora Vojvodine na ovom sajmu intenzivira saradnju sa Privrednom komorom Burse sa kojom već imaju sporazum o saradnji, a sledi poseta turskih privrednika Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu 2019. godine.

Iskustvo prošlogodišnjeg nastupa kompanija iz Srbije na sajmu metalskog sektora u Bursi je oko 20 sklopljenih poslovnih aranžmana, kaže Milan Stojanov iz PKV.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Srpski metalci u Bursi - više od 40 sastanaka sa partnerima

Izvor: B92, 30.Nov.2018

Beograd -- Oko 40 privrednika metalskog i hemijskog sektora Srbije obavilo je desetine B2B sastanaka sa potencijalnim turskim partnerima na Industrijskom samitu u Bursi...Kako se navodi u saopštenju Privredne komore Srbije (PKS), predstavnik turskog sajma TUYAP za Balkan Erdogan Dželadin istakao je...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.