Srbija oduševila Evropu

Izvor: RTS, 16.Avg.2018, 12:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija oduševila Evropu

Reprezentacija Srbije u mini-fudbalu na pragu je plasmana u istorijsko, prvo četvrtfinale na prvenstvima Evrope. Od 18 časova naš tim igra sa Azerbejdžanom i bod će im biti dovoljan za plasman među osam najboljih ekipa.
Srbija posle tri kola deli prvo mesto sa Češkom u grupi D sa sedam bodova. Mađari su treći sa šest.

Naš tim je u prvom kolu deklasirao Tursku sa 5:1, u drugom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << kolu smo remizirali sa prvacima sveta Česima 1:1, da bi u sredu naša ekipa pobedila i Mađare sa 1:0.
Srbija je debitovala na prvenstvima Evrope u mini-fudbalu 2015. godine u Hrvatskoj. 
Našu Asocijaciju mini-fudbala samo godinu dana ranije osnovali su Dejan Boromisa, Jovan Vasilijević i Zoran Zdravković i odmah u prvoj godini mandata omogućili su našoj zemlji da se nađe na prvenstvu Starog kontinenta.
Ovo je peto učešće našeg nacionalnog tima na prvenstvima Evrope, a do sada je selekcija Srbije uspela samo jednom na prođe u osminu finala i to na prošlom Evropskom prvenstvu u Češkoj, kada smo u Brnu u osmini finala ispali od šestostrukih šampiona Evrope, Rumuna, sa 4:1.
Reč je o amaterskom takmičenju koje iz godine u godinu napreduje i koje će u bliskoj budućnosti vrlo izvesno postati profesionalni sport.
Evropski šampionati igraju se od 2010. svake godine, a titulu je prošle godine u Češkoj osvojila Rusija, koja ne igra na ovogodišnjem turniru.
Ovo je deveto Evropsko prvenstvo, a najviše pobeda, čak šest, imaju Rumuni, koji su i na ovom nadmetanju, koje se igra od 12. do 18. avgusta, favoriti za sedmu titulu prvaka Evrope.
U našoj zemlji, Srpska asocijacija mini-fudbala organizuje lige u velikim gradovima, a najbolji timovi sa tih nadmetanja igraju završni turnir za prvaka države, koji kasnije i predstavlja našu zemlju na prvenstvima Evrope.
Najveći centri mini-fudbala u Srbiji su Novi Sad, Beograd, Čačak i Šabac.
Na ovogodišnjem finalnom turniru u Šapcu, za titulu prvaka Srbije borilo se 12 ekipa – po četiri najbolje iz Beograda, Novog Sada i Šapca, a čast da predstavljaju našu zemlju na Evropskom šampionatu stekli su igrači novosadskog Tipeks asa, koji u svojim redovima imaju i nekoliko igrača iz beogradskih klubova.
Oformljena je zaista jaka i kompaktna reprezentacija, složna ekipa koja igra taktički i poziciono vrlo disciplinovano i hrabro.
Na golu je odlični Marko Daković, momak koji je protiv Češke doživeo težu povredu ruke, te je ovaj hrabri momak pod injekcijama branio protiv Mađara. Drugi golman je Siniša Milanov, jedan od čelnih ljudi Lige mini-fudbala u Novom Sadu.
Odbranom komanduju stameni Đorđe Celin, jedan od najboljih igrača tima koji je isključen protiv Mađara i, nažalost, neće moći da igra u poslednjem kolu grupe D protiv Azerbejdžana.
Pored njega, u odbrani igra i Nemanja Crnoglavac, nekadašnji mladi reprezentativac Srbije u velikom fudbalu.
Odbrambeni igrači su još i kapiten tima Milivoje Jovičić i Dejan Klajić, koji svoje zadatke obavljaju mirno i disciplinovano.
U organizaciji igre prednjače možda i najbolji igrači dosadašnjeg dela Evropskog prvenstva, Čedomir Tomčić i Veselin Guberinić. Tomčić je najbolji asistent naše ekipe sa tri asistencije do sada, a do sada je postigao i tri gola na Evropskom prvenstvu. Odlično se gradi, visok je gotovo dva metra, snažan u duelu i vešt sa loptom.
Guberinić je pouzdani dribler koji ne troši mnogo lopti i koristi svaku priliku da probije kroz sredinu kako bi ili završavao akcije udarcem, ili proigravao saigrače.
Odličan je na sredini i Stefan Radovanović, uvek dobro postavljen u odbrani prilikom pomeranja i vrlo smiren u završnici napada. Radovanović je postigao i jedan pogodak na prvenstvu u prvom kolu protiv Turske.
U napadu briljira trostruki strelac za naš tim Ivan Štokić, čiji su defanzivni zadaci podjednako važni kao i golovi. Reč je o brzonogom fudbaleru sa sjajnim osećajem za gol, koji igra disciplinovano i u odbrani, pogotovo u pomeranju kada se tim brani sa igračem manje.
Nažalost, naš centar Nebojša Desnica povredio je koleno, ali se polako oporavlja i biće vrlo koristan u napadu zbog svog izvrsnog građenja. Napadač je i vrlo dobri Nikola Pavlović, izuzetno visok i snažan centar koji dobro čuva loptu, razigrava saigrače i izuzetno je snalažljiv kada je leđima okrenut protivničkom golu. 
Ovi momci već su pobedili trećeplasiranu ekipu sa prošlogodišnjeg Evropskog prvenstva – Mađarsku. Remizirali su sa svetskim šampionima Česima. 
Sledi meč sa Azerbejdžanom, koji ima veoma brze i pokretljive igrače, opasne u kontranapadima.
Srbiju i nerešen ishod vodi u četvrtfinale, prvi put u istori naše zemlje.
Onda će ovi momci biti bliži snu o osvajanju prve titule šampiona Evrope u mini-fudbalu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Istorijsko četvrtfinale Srbije

Izvor: RTS, 16.Avg.2018

Reprezentacija Srbije u minifudbalu plasirala se u četvrtfinale Evropskog šampionata u Kijevu, pobedom nad Azerbejdžanom od 2:1 u poslednjem kolu grupe D. U četvrtfinalu, naš tim igra protiv Kazahstana u petak od 21:30 časova. ...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.