Savet bezbednosti UN nije osudio tursku ofanzivu u Siriji

Izvor: NoviMagazin.rs, 22.Jan.2018, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Savet bezbednosti UN nije osudio tursku ofanzivu u Siriji

Savet bezbednosti UN nije večeras osudio niti izdao zajedničku deklaraciju o turskoj ofanzivi protiv kurdskih boraca u Siriji posle hitnog sastanka iza zatvorenih vrata održanog na zahtev Francuske.

Francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr izrazio je veliku zabrinutost zbog stanja na severu Sirije navodeći i "tragičnu humanitarnu situaciju" uzrokovanu operacijama sirijskih snaga i njenih saveznika u drugim područjima >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << Sirije.

Delatr je ostao oprezan o situaciji u Afrinu gde je turska vojska u subotu pokrenula ofanzivu protiv kurdskih boraca koji su deo koalicije koja, uz podršku SAD, gađa položaje džihadista u Siriji.

Francuski ambasador je ponovio stav šefa diplomatije Žan-Iva Le Driana koji je u nedelju pozvao Tursku na "uzdržanost". Sličnu ocenu su navele i ostale članice Saveta bezbednosti UN na sastanku, naveli su diplomatski izvori.

Niko nije dao izjavu posle sastanka, kojem nije prisustvovala američka ambasadorka Niki Hejli, dodali su isti izvori.

Turska ofanziva počela je u subotu nakon što je međunarodna koalicija predvođena SAD najavila stvaranje pograničnih snaga u Siriji a u tim snagama bi bili i kurdski borci.

Turska smatra da su kurdski borci u Siriji povezani sa zabranjenom Radničkom partijom Kurdistana (PKK) koja je označena kao teroristička organizacija.
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Savet bezbednosti UN nije osudio tursku ofanzivu u Siriji

Izvor: N1 televizija, 23.Jan.2018, 00:32

Savet bezbednosti UN nije osudio niti izdao zajedničku deklaraciju o turskoj ofanzivi protiv kurdskih boraca u Siriji posle hitnog sastanka iza zatvorenih vrata održanog na zahtev Francuske...Francuski ambasador pri UN Fransoa Delatr izrazio je veliku zabrinutost zbog stanja na severu Sirije navodeći...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.