SVET U STRAHU! Posle narušenih odnosa Trampa i Erdogana, niko ne zna šta će biti sa američkim nuklearkama u Turskoj

Izvor: SrbijaDanas.com, 22.Okt.2019, 02:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVET U STRAHU! Posle narušenih odnosa Trampa i Erdogana, niko ne zna šta će biti sa američkim nuklearkama u Turskoj

Predsednik Donald Tramp je ove nedelje implicitno priznao postojanje nuklearki u Turskoj.

Kako navode mediji, to je komplikovano pitanje, između ostalog jer američka vlada ne priznaje javno lokacije svog nuklearnog oružja u inostranstvu. Ipak gotovo da je javna tajna da je oko 50 američkih termonuklearnih bombi B-61 uskladišteno pod jakom stražom u vazduhoplovnoj bazi Indžirlik, na jugu >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << Turske.

U Turskoj, koja je članica u NATO, nalaze se američke nuklearne bombe već 60 godina, pa bi, kako se ocenuje, uklanjanje tog oružja predstavljalo diplomatski problem.

Ne postoje dokazi da je nuklearno oružje u Indžirliku, koje je u blizini sirijske granice, neposredno ugroženo, ali su odnosi Vašingtona i Ankare možda i na istorijskom minimumu zbog ofanzive u Siriji.

- Njihovo ponašanje tokom poslednjih godina je bila užasno. Želim da kažem da oni ispadaju iz zapadne orbite - rekao je američki ministar odbrane Mark Esper, dodavši da je Turska kupila ruske protivraketne sisteme uprkos ponovljenim upozorenjima da to ne čini.

Pentagon je u julu isključio Tursku iz svog programa razvoja aviona F-35 jer je Ankara odbila da obustavi kupovinu ruskog raketnog sistema S-400.

To je bio veliki udarac za američko-turske odnose.

Iako neki američki eksperti za kontrolu naoružanja smatraju da bi bombe koje se trenutno nalaze u Indžirliku bile bezbednije u nekoj drugoj članici NATO, Pentagon je odbio da to komentariše.

Dešavanja u Siriji, Iraku i Jemenu možete pratiti OVDE

BONUS VIDEO:

TEMPIRANA BOMBA! Dve zemlje, ogromna mržnja i GOMILA NUKLEARNIH BOMBI: Da li će na ovom mestu izbiti Treći svetski rat? (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.