Ratne igre već skupo koštaju Ruse: Rublja postala najrizičnija valuta

Izvor: B92, 28.Nov.2018, 12:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ratne igre već skupo koštaju Ruse: Rublja postala najrizičnija valuta

Turska lira više nije najrizičnija valuta, već je ova neželjena titula pripala ruskoj rublji, piše Blumberg.

Prvi put od maja ove godine tromesečni rizik promene kursa, odnosno premije koja se plaća na prodajne derivatske ugovore lire prema dolaru u odnosu na kupovne, pao je ispod onog za rublju.

Rizik promene kursa za liru pao je na 3,8 odsto poena, dok je u avgustu, na vrhuncu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << turske valutne krize, iznosio 12 poena.

Taj pad je ubrzan nakon što je Centralna banka Turske u septembru povećala referentne kamatne stope na 24 odsto, piše Novac.hr.

Još veći interes investitora za liru usledio je nakon odluke SAD o ukidanju nekih sankcija, koja je usledila kada je Ankara ovog meseca pristala da oslobodi američkog sveštenika Endrua Bransona.

U međuvremenu, rublja je pod sve većim pritiskom zbog pada cene nafte i ulagači se brinu da bi SAD mogle da zaoštre sankcije prema Rusiji.

Rizik promene kursa rublje snažno je skočio u ponedeljak nakon incidenta s ukrajinskim ratnim brodovima u Azovskom moru, kada je rublja u odnosu na dolar izgubila 1,7 odsto vrednosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.