RT: U potpunosti sam spreman da brzo uništim tursku ekonomiju - Tramp

Izvor: Vostok.rs, 15.Okt.2019, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: U potpunosti sam spreman da brzo uništim tursku ekonomiju - Tramp

Optužujući Tursku da vojnom operacijom u Siriji ugrožava civile i preti miru i bezbednosti, američki predsednik Donald Tramp je najavio uvođenje carina i sankcija protiv turskih zvaničnika i ekonomije zemlje. "Postupanje Turske ubrzava humanitarnu krizu i postavlja uslove za moguće ratne zločine", rekao je Tramp, najavivši predstojeće mere protiv Ankare. Pored izvršnog naloga kojim se sankcionišu sadašnji i bivši zvaničnici uključeni u „destabilizujuće akcije na severoistoku Sirije“, Tramp je rekao da će podići carine na turski čelik na 50 posto i odmah zaustaviti pregovore o trgovinskom sporazumu u vrednosti od 100 milijardi dolara.
Statement from President Donald J. Trump Regarding Turkey’s Actions in Northeast Syria pic.twitter.com/ZCQC7nzmME
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 14, 2019 Turska je prošle sedmice pokrenula vojnu operaciju "Mirno proleće", nakon Trampovog saopštenja da povlači američke trupe stacionirane duž sirijsko-turske granice. Kurdske snage koje su delovale sa američkom vojskom protiv "Islamske države", Ankara smatra teroristima, a operacija ima za cilj da ih odbaci 30 km od granice.
"U potpunosti sam spreman da brzo uništim tursku ekonomiju ako turski lideri nastave ovim opasnim i destruktivnim putem", rekao je američki predsednik. Dok je optuživao Ankaru za ugrožavanje pobede nad "Islamskom državom", Tramp je takođe najavio odlazak svih preostalih američkih snaga iz Sirije, osim „male odstupnice“ u Al Tanfu na jugu, na granici sa Jordanom. Američke trupe će se „preusmeriti i ostati u regionu kako bi nadgledale situaciju“, kako bi sprečile povratak "Islamske države", dodao je Tramp. "Neka se Sirija i Asad bore za svoju zemlju i zaštite Kurde", saopštio je Tramp sat vremena ranije pozivajući se na sirijskog predsednika Bašara Asada i dodao da će radije baviti odbranom američke granice s Meksikom. Some people want the United States to protect the 7,000 mile away Border of Syria, presided over by Bashar al-Assad, our enemy. At the same time, Syria and whoever they chose to help, wants naturally to protect the Kurds....
— Donald J. Trump (@realDonaldTrump) October 14, 2019 To se već može dogoditi, jer je sirijska vojska primećena da se kreće ka granici u ponedeljak, pod očiglednim sporazumom s Kurdima. SAD su prethodno blokirale sve pokušaje sirijske vlade da povrate teritorije koje su kurdske milicije oslobodile od "Islamske države", želeći da uspostave neku vrstu paralelne administracije u nadi da će na kraju srušiti Asada. Izvor: Vostok / RT Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.