RT: Turskoj ne treba ničija dozvola da kupi ruske PVO sisteme S-400 - Erdogan

Izvor: Vostok.rs, 02.Sep.2018, 12:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Turskoj ne treba ničija dozvola da kupi ruske PVO sisteme S-400 - Erdogan

Izvor: Vostok / RT

Ankari ne treba ničija dozvola da kupi ruske PVO sisteme S-400, izjavio je turski predsednik Redžep Taip Erdogan, nekoliko dana nakon što su SAD upozorile zemlju da ih ne kupuje.

"Napravili smo dogovor o S-400 sa Rusijom. Neko se je našao uvređen time. Ne treba nam ničija dozvola", rekao je turski lider na tursko-kirgistanskom poslovnom forumu u glavnom gradu Kirgizije - Biškeku.

U utorak je američki sekretar za odbranu Džejms Matis upozorio Tursku, suverenu državu i članicu NATO-a, na kupovinu ruskih PVO sistema.

"Turska je imala izbor da napravi suverenu odluku. Ali, jasno je da Turska dovodi ruski PVO i PRO sistem u NATO zemlju i da sistem ne možemo integrisati u NATO", rekao je Matis.

"Da, to nas brine i mi to ne preporučujemo", dodao je on.

Ankara i Vašington su ukrstili rogove zbog odluke Turske da kupi ruske PVO sisteme S-400, iako ni SAD ni NATO ne odobravaju ovaj potez. Vlada Erdogana takođe insistira na kupovini američkih aviona F-35, a što američki zakonodavci pokušavaju da blokiraju zbog dogovora Ankare sa Rusijom.

Američki odnosi sa Turskom svaki put bivaju narušeni kada Vašington najavi novi krug sankcija protiv svog dugogodišnjeg NATO saveznika. Dve države su u sukobu i zbog zatvaranja američkog pastora Endrjua Bransona u Turskoj.

Sankcije protiv dva turska ministra i udvostručavanje carina od strane SAD za turski čelik i aluminijum najnoviji su događaji u odnosima zemalja. Pritisak koji je Vašington stvorio protiv svog NATO saveznika pokrenuo je valutnu krizu u Turskoj, uz pad lire na rekordno niski nivo u odnosu na dolar.

Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.