RT: Turski mediji otkrili polovinu francuskih baza u Siriji

Izvor: Vostok.rs, 30.Dec.2018, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Turski mediji otkrili polovinu francuskih baza u Siriji

Izvor: Vostok / RT Američki vojnici koji se povlače iz Sirije obišli su nekoliko francuskih baza u zemlji, javili su turski državni mediji, otkrivajući lokacije devet okupiranih lokacija u Siriji od strane Francuske.  Postoji najmanje devet francuskih baza raštrkanih širom severne Sirije, prema istraživanju koje je sprovela agencija "Anadolija". Francuska je očigledno proširila svoje prisustvo od marta, kada su mediji izbrojali samo pet francuskih vojnih objekata. Najmanje četiri francuske baze u severnoj Siriji su posetile američke snage tokom povlačenja, navodi se u izveštaju. Ostalih pet će takođe postati ranjivije jer Francuska može samo “osigurati njihovu konstantnu mobilnost" oslanjajući se na američke trupe ili kurdske snage kao podršku. "U sadašnjim okolnostima, izgleda da Francuska ne može da pruži sličan nivo podrške kurdskim snagama, tako što bi popunila prazninu koja će nastati povlačenjem SAD-a iz Sirije", dodaje se u izveštaju. Dok se američka koalicija protiv "Islamske države" u Siriji oslanja na kurdske snage na terenu, Ankara vidi kurdske snage kao produženu ruku Radničke partije Kurdistana, a koju smatra za teroriste, te je smatra krivcem za napade u Turskoj. Francuska je bila tajnovita u svojim operacijama u Siriji, saopštivši da samo oko 1.100 vojnika služi na Bliskom istoku. Tačan broj vojnika u Siriji nije otkriven, čak ni nakon što je operacija "Šamal" započela u Siriji još u septembru 2015. godine. Američki predsednik Donald Tramp je objavio 19. decembra svoju odluku o povlačenju američkih vojnika iz Sirije, njih oko 2.000, pozivajući se na "poraz Islamske države". Prema izveštajima, povlačenje će trajati između dva i tri meseca. Do sada su američke trupe napustile samo jednu bazu u severoistočnoj Siriji, preneli su turski mediji.
Francuska, ključni američki partner na Bliskom istoku, bila je očigledno zabrinuta, s tim da je Emanuel Makron taj potez nazvao neprihvatljivim od "saveznika", jer bi oni trebali biti "pouzdani" i "boriti se rame uz rame". "Veoma duboko žalim zbog odluke o Siriji", rekao je Makron, obećavajući da će Pariz nastaviti svoje operacije u Siriji. Iako je Trampova odluka da se povuče iz Sirije dugoročno "korisna za mir", kratkoročno bi taj potez mogao eskalirati sukob, piše novinar Finian Kaningem za RT. "Opasnost od sukoba proizlazi iz toga da saveznik NATO-a Turska smatra da je povlačenje SAD prilika za pokretanje ofanzive na sirijske kurdske separatiste", rekao je on. Pritisak se nastavlja u severnoj Siriji jer Ankara preti da će slomiti otpor Kurda na tom području. U subotu su se pojavili izveštaji da je turska vojska rasporedila dodatne tenkove i oklopne transportere u graničnim provincijama. Snage se pomeraju zbog tenzija oko strateškog grada Manbidža, koji su držali Kurdi, dok je Damask saopštio da je tamo poslao trupe. Čitajte više na Situacija u Siriji - iz minuta u minut
Pogledaj vesti o: Turska,   Pariz

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.