RT: Turska operacija u Siriji odvraća od napora da se pobede teroristi - Matis

Izvor: Vostok.rs, 23.Jan.2018, 13:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Turska operacija u Siriji odvraća od napora da se pobede teroristi - Matis


Izvor:
Vostok / RT

Turska operacija u Siriji odvraća od napora da se osigura poraz Islamske države i rizikuje pogoršavanje humanitarne krize u zemlji, rekao je ministar odbrane SAD Džejms Matis.

Napomenuo je da operacija Ankare protiv kurdskih boraca u Afrinu u severnoj Siriji, takođe rizikuje pogoršanje humanitarne krize u toj oblasti, kao i u drugim delovima zemlje.

On je pozvao Tursku da uvede ograničenje operacije, navodeći da operacija već ometa mirni povratak izbeglica, te da bi se operacija mogla smatrati kao prilika za Al Kaidu i Islamsku državu.

"To bi Islamska država i Al Kaida mogli iskoristiti, jer očigledno, trenutno nećemo ostati usredsređeni na njih. I očigledno to rizikuje pogoršavanje humanitarne krize kroz koju većina Sirije prolazi", rekao je Matis.

Međutim, američki zvaničnik je dodao da Vašington razume bezbednosne probleme Turske, navodeći ono što on naziva aktivnim kurdskim pobunjeništvom unutar granica Turske.

Saopštenje je dato novinarima tokom posete Matisa Indoneziji, gde se u utorak sastao sa visokim zvaničnicima te zemlje.

Turska je u subotu pokrenula operaciju "Malsinova grana" protiv kurdskih boraca u Afrinu, optužujući ih za terorizam. Ankara je saopštila da je operacija u skladu sa međunarodnim pravom i da vodi računa da izbegne civilne žrtve. Međutim, izveštaji Kurda govore da je operacija već dovela do toga da je više civila izgubilo život.

Operaciju je osudila sirijska vlada, dok je Rusija pozvala na uzdržavanje i poštovanje teritorijalnog integriteta Sirije. Moskva je takođe naglasila važnost usredsređivanja međunarodnih napora na sirijski mirovni proces nakon poraza terorista.

Čitajte više na Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut

Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.