RT: Turska bi mogla poslati vojsku u Libiju ako je pozove Tripoli - Erdogan

Izvor: Vostok.rs, 25.Dec.2019, 17:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Turska bi mogla poslati vojsku u Libiju ako je pozove Tripoli - Erdogan

Turski predsednik Redžep Taip Erdogan je tokom razgovora sa predsednikom Tunisa, Kaisom Saidom rekao da će Ankara razmotriti raspoređivanje svojih snaga u Libiji kako bi pomogla vladi koju podržavaju Ujedinjene nacije u Tripoliju, u borbi protiv rivalskih frakcija u zemlji razorenoj građanskim ratom.
"Nismo za sada nigde pozvani. Ako bude poziv, mi ćemo naravno razmotriti", dodao je Erdogan.
  Erdoganov portparol prethodno je rekao novinarima da parlament radi na nacrtu zakona koji bi omogućio raspoređivanje snaga u Libiji kako bi mogli da pomognu međunarodno priznatoj vladi Nacionalnog jedinstva sa sedištem u Tripoliju u zapadnom delu zemlje. Pre dva meseca Ankara je potpisala sporazum o bezbednosnoj i vojnoj saradnji sa Tripolijem, koji je nedavno ratifikovao turski parlament. Libiju je podeljena između zaraćenih frakcija nakon što je tokom vojne intervencije 2011. godine koju su predvodile SAD srušen dugogodišnji lider Moamer Gadafi. Glavni protivnik vlasti u Tripoliju je Predstavnički dom sa sedištem u istočnom gradu Tobruku. Njegova vojska, koju je predvodi maršal Kalifa Haftar, ove godine je pokrenula nekoliko uspešnih ofanziva na zapad, stigavši do predgrađa Tripolija. Izvor: Vostok / RT
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.