RT: Srbija će uskoro dobiti ruski gas preko „Turskog toka“

Izvor: Vostok.rs, 05.Dec.2019, 15:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RT: Srbija će uskoro dobiti ruski gas preko „Turskog toka“

Očekuje se da će radovi na produženju gasovoda "Turski tok" u Srbiji biti završeni tokom narednih nedelja, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. „Srbija je povezana sa gasovodnom mrežom koja je produžetak gasovoda `Turski tok`...“ rekao je Putin, dodajući da je postignut dogovor o povećanju kapaciteta za skladištenje gasa u srpskim podzemnim objektima sa 750 miliona kubnih metara na dve milijarde kubnih metara.
"Ne sumnjamo da će implementacija ovih velikih energetskih projekata pomoći da se značajno ojača energetska sigurnost ne samo u Srbiji, već i u celom regionu Balkana i Evrope u celini", rekao je ruski predsednik. Projekat "Turski tok", koji su Moskva i Ankara dogovorile pre tri godine, sastoji se od dva kraka godišnjeg kapaciteta 31,5 milijardi kubnih metara. Prvi krak će isporučivati ruski prirodni gas direktno u Tursku, dok se drugi proteže do tursko-evropske granice kako bi stigao do evropskih kupaca. Prve isporuke ruskog gasa ovim gasovodom predviđene su za kraj ove godine. Ruski energetski gigant "Gasprom" počeo je da u oktobru puni prvi krak morskog dela gasovoda. Projekat "Turski tok" kreiran je kao alternativa "Južnom toku" kroz Bugarsku, projekat koji je zemlja ukinula pod pritiskom EU i SAD. Izvor: Vostok / RT
Pogledaj vesti o: Vladimir Putin

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.