RAKETIRANI TURSKA VOJNA BAZA I ŠTAB KURDSKIH PEŠMERGA: Iza napada stoje Iran i PKK?!

Izvor: SrbijaDanas.com, 26.Jun.2022, 22:21

RAKETIRANI TURSKA VOJNA BAZA I ŠTAB KURDSKIH PEŠMERGA: Iza napada stoje Iran i PKK?!

Ne smiruje se situacija u Iraku

Rakete su pogodile tursku vojnu bazu i štab kurdskih Pešmerga u severnom Iraku. Koordinisanim raketnim napadom gađana je baza turske vojske u predgrađu grada Zailkan i štab 112. snaga kurdskih Pešmerga na planini Bišik u severnoj iračkoj provinciji Niniva.

Dve rakete tipa "Grad" kalibra 122 mm pogodile su tursku bazu. Otprilike >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << u isto vreme, još dve su pale na štab Pešmerga. U saopštenju Generalnog direktorata za borbu protiv terorizma u regionu Iračkog Kurdistana navodi se da raketni napad nije rezultirao žrtvama niti je pričinjena materijalna šteta.

Četiri rakete su navodno lansirane iz oblasti koja se nalazi u blizini naselja Tahrir u gradu Mosulu. Iračke snage bezbednosti otkrile su najmanje dva improvizovana bacača korišćena u napadu.

Turska vojna baza Zailkan je u više navrata gađana u poslednjih nekoliko meseci. Međutim, ovo je prvi put da je štab Pešmerga gađan u isto vreme. Niko još nije preuzeo odgovornost za napad.

Za dva prethodna napada na bazu Zailkan odgovornost je preuzeo Ahrar Sindžar, grupa u senci koju navodno čine Kurdi koji podržavaju Radničku partiju Kurdistana (PKK) i koju podržavaju proiranske frakcije.

Nedavni napadi na turske snage u severnom Iraku verovatno su bili odgovor na tekuću operaciju Ankare protiv ćelija PKK u oblastima Metina, Zap i Avašin Basjan u regionu Kurdistana.

Vesti iz Sirije, Iraka, Jemena i Libije pročitajte OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.