Presedan: Kipar zove Tursku, da zajedno kopaju naftu

Izvor: B92, 02.Nov.2018, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Presedan: Kipar zove Tursku, da zajedno kopaju naftu

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades pozvao je Tursku na saradnju u eksplotaciji potencijala nafte i gasa u istočnom Mediteranu.

Anastasijades je, u govoru na jednoj konferenciji, rekao danas da je Kipar spreman da sarađuje sa Turskom u okviru energetskog partnerstva koje Nkozija gradi sa drugim susednim zemljama. Međutim, dodao je da prvo mora doći do sporazuma o ponovnom ujedinjenju Kipra, prenosi agencija AP.

Kiparski ministar spoljnih poslova Nikos Hristodulides >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izjavio je na istoj konferenciji da Kipar želi da se Turska pridruži ovom partnerstvu, ali da se to neće dogoditi ako Kipar ostane podeljen.

Hristodulides je takođe naveo da turske pretnje protiv kiparskih vlastitih energetskih istraživanja neće uvući Kipar u diskusiju u kojoj se osporavaju njegova suverena prava.

Američka ambasadorka na Kipru, Ketlin Doerti, prenela je da SAD smatraju da su "odgovori vojnom silom u potencijalnim trgovinskim sporovima neprimereni".
Pogledaj vesti o: Turska

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kipar pozvao Tursku na saradnju nakon ujedinjenja

Izvor: Blic, 03.Nov.2018, 00:22

Predsednik Kipra Nikos Anastasijades pozvao je Tursku da sarađuje u eksploatisanju potencijalnog naftnog i gasnog bogatstva kada se etnički podeljeno ostrvo ujedini.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.