Zgrada nestala za par sekundi, najnoviji bilans mrtvih i stradalih VIDEO

Izvor: B92, 30.Okt.2020, 14:34

Zgrada nestala za par sekundi, najnoviji bilans mrtvih i stradalih VIDEO

Zemljotres magnitude 6,6 potresao je danas zapadnu provinciju Izmir u Turskoj, javila je uprava za vanredne situacije te zemlje.

Turski mediji javili su da se potres osetio u Egejskoj regiji i u Marmari, gde se nalazi Istanbul. Takođe se osetio u Grčkoj, u glavnom gradu - Atini.

Prema najnovijim informacijama, povređeno je više od 700 osoba, a poginulo 19 osoba i pričinjena je velika materijalna šteta u Turskoj.

Najviše poginulih, 17 je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u turskom gradu Izmiru, gde je srušeno dvadesetak zgrada.

U Izmiru je srušeno 20-tak zgrada, a akcija traganja i spasavanja se nastavlja.

U Grčkoj je poginulo dvoje tinejdžera na ostrvu Samos nakon zemljotresa. Smrt dečaka i devojčice potvrđena je nakon što su pronađeni ispod srušenog zida u delu grada Vati, na ostrvu, javlja Rojters.

U Turskoj su neke četvrti bile preplavljene nabujalom morskom vodom koja je nosila ostatke ruševina, a Kancelarija za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD) saopštila je da je šest osoba izgubilo život, jedna zbog utapanja, dok su 202 osobe povređene, prenosi Rojters.

Američki geofizički institut i turski mediji javili su da je potres zabeležen na zapadu Turske bio magnitude sedam na Rihterovoj skali i da je izazvao rušenje više zgrada, prenosi agencija Frans pres.

Kako su saopštili zvaničnici Turske, zemljotres je bio na dubini od 16,5 kilometara.

Bilo je raznih izveštaja o srušenim zgradama sa ljudima zaglavljenim u ruševinama u nekim oblastima Izmira, jedne od glavnih turskih turističkih regija, i manjoj materijalnoj šteti u drugim provincijama, rekli su turski zvaničnici.

Gradonačelnik Izmira Tunč Sojer rekao je da se u provinciji srušilo oko 20 zgrada.

Izmirski guverner rekao je da je 70 ljudi spaseno ispod ruševina.

Na snimcima koji kruže društvenim mrežama vide se ostaci ruševina, uključujći frižidere, stolice i stolove kako plutaju ulicama.

Ministri inostranih poslova Turske i Grčke, zemalja koje se spore oko vlasništva nad potencijalnim resursima ugljovodonika u istočnom Mediteranu, razgovarali su telefonom nakon zemljotresa i rekli da su spremni da pomažu jedni drugima, saopšteno je u Ankari.

Još četiri osobe su hospitalizovane sa lakšim povredama.

Na Samosu su izdata upozorenja o visokim talasima.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.