Potpisan ugovor o isporuci S-400 Turskoj, još zainteresovanih

Izvor: RTS, 23.Jan.2018, 11:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpisan ugovor o isporuci S-400 Turskoj, još zainteresovanih

Ministar odbrane Rusije general Sergej Šojgu saopštio je da je potpisan ugovor o isporuci raketnog sistema odbrane S-400 Turskoj. Dodaje da je još zemalja zainteresovano, a da je Turska druga zemlja NATO-a koja je kupila ruske odbrambene sisteme.
"Dva raketna sistema S-400 postavljena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << su u Siriji u bazama Hmejmim i Tartus. Ovo su jedinstveni sistemi sa neprevaziđenim učinkom. Ovo je razlog zbog kog je potpisan ugovor o isporuci sistema S-400 Turskoj, koja je članica NATO-a", poručio je Šojgu u Vijetnamu, gde se trenutno nalazi na svojoj turneji kroz zemlje jugoistočne Azije, prenosi Tas.

Članovi Šojguove delegacije takođe su naglasili da je Turska druga članica NATO-a koja je kupila ruske sisteme vazdušne odbrane, dodajući da je Grčka naoružana sistemom S-300.
"Druge države su takođe izrazile interesovanje za kupovinu sistema S-400, uključujući države na Bliskom istoku i u jugoistočnoj Aziji. Pregovori su u toku", navodi Šojgu.
Rekao je da je Moskva spremna da podeli svoje iskustvo u korišćenju oružja i vojne tehnike u borbi protiv međunarodnog terorizma u Siriji.
"Nijedan sastanak sa našim kolegama iz inostranstva ne prođe bez razgovora o kupovini ruskog naoružanja", rekao je Šojgu.
Septembra 2017. godine, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan saopštio je da je Ankara potpisala ugovor sa Moskvom o kupovini sistema S-400 i da su uplatila kaparu.
Prema rečima direktora ruske državne korporacije "Rostek", Sergeja Čemezova, isporuka sistema S-400 Turskoj počeće u martu 2020. godine.
Karakteristike sistema S-400 
S-400 je trenutno najnapredniji sistem raketne vazdušne odbrane, a u službi je od 2007. godine.
Dizajniran je da uništava avione, krstareće i balističke rakete, a može se i koristiti za napade zemlja–zemlja.
S-400 ima mogućnost da napada ciljeve na daljini do 400 kilometara i visini do 30 kilometara.
Jedina zemlja koja trenutno aktivno koristi sistem S-400 je Rusija, a postoje planovi da se isporuče Kini, Turskoj, Indiji i Saudijskoj Arabiji, navodi ruska agencija.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Turska nadograđuje sistem naoružanja: S-400 kupljen

Izvor: Vesti-online.com, 23.Jan.2018

Potpisan je ugovor o isporuci raketnog sistema odbrane S-400 Turskoj, saopštio je ministar odbrane Rusije, general Sergej Šojgu, dodajući da je još zemalja zainteresovano, a da je Turska druga zemlja NATO koja je kupila ruske odbrambene sisteme...- Dva raketna sistema S-400 su postavljena u Siriji...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.