Ponovo se broje glasovi u Istanbulu; Kao deca kojoj su oduzete igračke

Izvor: B92, 03.Apr.2019, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo se broje glasovi u Istanbulu; "Kao deca kojoj su oduzete igračke"

Istanbul -- Turske izborne vlasti počele su ponovno prebrojavanje glasova u više okruga u Istanbulu posle žalbi koje je uložila partija predsednika Redžepa Tajipa Erdogana.

Erdoganova AKP osporava rezultate lokalnih izbora održanih u nedelju.

Odlučeno je da se glasovi ponovo prebroje u svih 39 okruga u Istanbulu posle juče uložene žalbe vladajuće Partije pravde i razvoja (AKP), rekao je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Visoke izborne komisije Sadi Guven.

Guven je rekao da se većinom prebrojavaju listići svrstani kao nevažeći na nedeljnim lokalnim izborima.

Vladajuća turska Partija pravde i razvoja (AKP) podnela je juče žalbu na rezultat lokalnih izbora u Istanbulu, gde je prema preliminarnim rezultatima opozicija osvojila tanku većinu.

Erdoganova prtija je pobedila na nivou cele Turske prema preliminarnim rezultatima ali je izgubila ; vlast u Ankari i, kako izgleda, u Istanbulu, dva grada koja su bila pod njenom kontrolom poslednjih 25 godina.

Prema preliminarnim i nezvaničnim rezultatima koje je objavila državna novinska agencija Anadolija opozicioni kandidat u Istanbulu Ekrem Imamoglu pobedio je bivšeg premijera Binalija Jildirima, kandidata vladajuće partije, sa oko 25.000 glasova razlike.

AKP je juče odbila da prizna poraz i uložila je žalbu osporavajući rezultate u svih 39 okruga u Istanbulu i 25 okruga u glavnom gradu Ankare.

Erdoganova partija je ukazala na flagrantne neregularnosti i ocenile da su brojni glasovi neopravdano uračunati kao nevažeći što je, prema toj partiji, išlo na uštrb njenih kandidata.

Prema Anadoliji, oko 300.000 listića su zabeleženi kao nevažeći u Istanbulu.

Imamoglu, koji se već predstavlja kao gradonačelnik Istanbula, optužio je danas AKP da pokušava da kupi vreme i pozvao Erdogana da ne dozvoli da ovi izbori uvedu zemlju "u nemirne vode".

"Ne dozvolimo da tri ili četiri osobe koje se ponašaju kao deca kojoj su oduzete igračke ugroze kredibilitet Turske", rekao je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ponovno prebrojavanje glasova u Istanbulu posle žalbe vladajuće stranke

Izvor: Danas, 03.Apr.2019

Turske izborne vlasti počele su danas ponovno prebrojavanje glasova u više okruga u Istanbulu posle žalbi koje je uložila partija predsednika Redžepa Tajipa Erdogana osporavajući rezultate lokalnih izbora održanih u nedelju. Članak Ponovno prebrojavanje glasova u Istanbulu posle žalbe vladajuće...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.