Ponovo rastu tenzije između Erdogana i opozicionog gradonačelnika

Izvor: B92, 01.Apr.2020, 18:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo rastu tenzije između Erdogana i opozicionog gradonačelnika

Pandemija koronavirusa podgrejala je rivalitet između predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana i istanbulskog opozicionog gradonačelnika Ekrema Imamoglua.

Oni se spore oko prikupljanja sredstava i potencijalne blokade koja bi mogla ugroziti koordinisani napor u borbi protiv epidemije koronavirusa.

Centralna vlada u Ankari je saopštila da je kampanja za prikupljanje novca koju je pokrenuo gradonačelnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Istanbula ilegalna i zapretio da će odgovarati oni koji su u to uključeni odgovarati, preneo je Rojters. Imamoglu je pokrenuo kampanju ove nedelje pod sloganom "Uspećemo zajedno", tražeći gotovinu i druge donacije od bogatijih Turaka za stotine hiljada onih koji nemaju. Erdogan je potom pokrenuo rivalsku kampanju "Nacionalna solidarnost" i obećao sedam svojih mesečnih plata. Razne državne institucije, kompanije i političari dali su doprinose, a predsednik je osudio opštinske kampanje. "Nema smisla da imamo državu unutar države", rekao je Erdogan zvaničnicima svoje AKP-a rekavši da niko nema pravo da prikuplja sredstva osim predsedništva. Tursko ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da je Imamoglu pokretanjem kampanje prekršio zakon, jer je potrebno tražiti dozvolu pre sakupljanja novca i da će delovati protiv odgovornih. Rivalstvo je mnogo više od prikupljanja novca, jer Imamoglu želi blokadu Istanbula, najvećeg turskog grada sa 16 miliona stanovnika, dok Erdogan želi da održi ekonomsku proizvodnju i izvoz. U Turskoj je potvrđen 13.531slučaj korona virusa i 214 smrtnih slučajeva. Ankara je zabranila sve međunarodne letove, ogranicila putovanja unutar zemlje, zatvorila škole, kafiće, zabranila masovne molitve i odlazak u sportske objekte kako bi se suzbila epidemija, ali ljudi i dalje rade.
Pogledaj vesti o: Ekrem Jevrić

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.