Italija ubedljiva protiv Turske na startu Evropskog prvenstva

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Jun.2021, 01:51

Italija ubedljiva protiv Turske na startu Evropskog prvenstva

Fudbaleri Italije pobedili su Tursku u Rimu 3:0 na startu Evropskog prvenstva.

Sva tri gola Azuri su postigli u drugom poluvremenu u kome su bili mnogo bolji rival.

Prvi gol na prvenstvu je viđen u 53. minutu kada je Melih Demiral autogolom zatresao mrežu svog tima. Ćiro Imobile je 13 minuta kasnije doneo 2:0 svojoj reprezentaciji, da bi konačan rezultat postavio Lorenco Insinje u 79. minutu.

Italijani su osvojili prve bodove na Euru, a drugi meč >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << grupe A na programu je sutra. U Bakuu se sastaju Vels i Švajcarska.

Sutra će se igrati i mečevi grupe B. Od 18 časova, Danska i Finska igraju u Kopenhagenu, dok se od 21 čas u Sankt Peterburgu sastaju Belgija i Rusija.

Euro 2020 je na programu od 11. juna do 11. jula.

Prvom susretu na EURO 2021 prethodila je ceremonija svečanog otvaranja.

Svečanu ceremoniju otvorile su legende Rome i Lacija Frančeso Toti i Alesandro Nesta koji su ispucali lopte na tribine u znak povratka navijača u arenu, prvi put od marta 2020. godine.

Potom je slavni operski pevač Andrea Bočeli otpevao ariju "Nešun Dormu" iz Pučinijeve opere "Turando", a zatim je virtuelno izvedena himna Prvenstva "We Are The People" holandskog DJ-a i producenta Martina Gariksa i članova benda U2 Bona i The Edge.

Borba za titulu šampiona Evrope odložena je za godinu dana zbog pandemije korona virusa, a sada će se igrati u tzv. kontrolisanim uslovima, sa delimično popunjenim tribinama, u ukupno 11 gradova.

Sem u Rimu, šampionat će se igrati u Amsterdamu, Glazgovu, Londonu, Bukureštu, Bakuu, Budimpešti, Glazgovu, Minhenu, Sankt Peterburgu i Sevilji, s tim da će se završnica, dva polufinala i finale, 11. jula, odigrati na londonskom Vembliju.

Titulu brani Portugalija, koja je pre četiri godine u finalu savladala Francusku, u međuvremenu osvojila Ligu nacija i predvođena Kristijanom Ronaldom svakako je jedan od favorita.

Kladionice procenjuju da je favorit broj 1 svetski šampion Francuska, koja ovaj put ima i Karima Benzemu, potom slede Englezi, dobrim delom zbog činjenice da su domaćini u završnici, tradicionalno Nemci i Italijani, naravno Belgijanci i iz drugog plana svetski vicešampioni Hrvati.

Srbija ni ovaj put neće učestvovati, nakon poraza u baražu protiv Škotske, čime je nastavljen loš niz dug dve decenije, pošto je srpski tim poslednji put nastupio na EURO 2000, tada pod imenom Jugoslavija.

Ukrajina će nositi dresove sa sloganom "Slava herojima"

Ukrajinski fudbalski savez je danas usvojio frazu "Slava herojima" kao svoj zvanični slogan, iako je korišćenje fraze na dresovima zabranila UEFA i izazvala gnev u Rusiji.

Ambasade SAD i Velike Britanije u Kijevu su iskazale solidarnost sa Ukrajinom u vezi s izborom dresova, koji su ukrašeni mapom Ukrajine koja uključuje Krim, preneo je Rojters.

Ukrajina u nedelju igra protiv Holandije u prvoj utakmici na Evropskom prvenstvu, a portparol reprezentacije je rekao da igrači planiraju da nose nove dresove.

UEFA je u četvrtak poručila Ukrajini da može da zadrži državnu mapu na prednjem delu dresa, ali je dodala da mora da ukloni frazu "Slava herojima", jer ima "istorijske i vojne konotacije".

Andrej Pavelko, predsednik FS Ukrajine, otputovao je hitno u Rim u četvrtak na razgovore sa UEFA.

On je putem Fejsbuka poručio da je ukrajinsko fudbalsko rukovodstvo dobilo dozvolu da slogani "Slava Ukrajini", koji se pojavljuje na dresu, kao i za "Slava herojima", budu zvanični nacionalni simboli na dresu.

"Da, nastupićemo sa ovim dresovima", rekao je Oleksandr Gljuvinski, portparol ukrajinske reprezentacije.

Ukrajina poručuje da je dres simbol nacionalnog jedinstva.

"Dopada nam se izgled nacionalnog tima Ukrajine i mislimo da je ovo sjajan način da izrazimo našu podršku", rekla je otpravnica poslova SAD u Kijevu Kristina Kven za Rojters.

Rojters dodaje da predsednik Rusije Vladimir Putin "nije podizao tenziju zbog dresova, ali su neki ruski zvaničnici izneli primedbu zbog mape, jer je Rusija 2014. godine anektirala Krim, koji je međunarodno priznat kao deo Ukrajine."

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Počinje EURO!

Izvor: B92, 11.Jun.2021

Dugo čekani šampionat Evrope u fudbalu, bez dileme "najčudniji" u istoriji, počinje sutra u Rimu utakmicom između Italije i Turske...Borba za titulu šampiona Evrope odložena je za godinu dana zbog pandemije korona virusa, a sada će se igrati u tzv. kontrolisanim uslovima, sa delimično popunjenim...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.