Počela ofanziva turske vojske protiv Asadovih snaga u Idlibu

Izvor: RTS, 20.Feb.2020, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Počela ofanziva turske vojske protiv Asadovih snaga u Idlibu

Samo dan pošto je ruski šef diplomatije Sergej Lavrov proglasio pregovore Moskve i Ankare o smanjenju napetosti u sirijskoj pokrajni Idlib neuspešnim, turska vojska i opozicione trupe započele su vojnu operaciju protiv snaga Bašara el Asada.
Sergej Lavrov je, govoreći o pregovorima u Moskvi, istakao da su se snage sirijske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vlade, koje sprovode ofanzivu u Idlibu, pridržavale prethodnih sporazuma o toj sirijskoj provindžiji na severu zemlje, ali da su reagovale na provokacije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan je prethodno rekao da su razgovori s Rusijom o Idlibu daleko od ispunjavanja zahteva Turske i upozorio da je vojna operacija samo pitanje vremena
Snage opozicije pokušavaju da uz pomoć turske vojske osvoje položaje koje u severozapadnoj sirijskoj provinciji Idlib drži regularna vojska, piše Dejli sabah.
Cilj operacije je da se zauzme selo Neirab koje se nalazi kod auto-puta na samo deset kilometara od grada Idliba i šest kilometara od strateški važnog Sarakiba.
Kako navodi Dejli sabah, trupe sirijske opozicije uz pomoć ariljerije uništile su jedan tenk snaga Bašara el Asada, dok su drugi zarobile.
U međuvremenu, turski ministar odbrane naveo je da su dva turska vojnika poginula, a petorica  ranjena u vazdušnom napadu na Idlib.
Moskva i Ankra postigle su sporazum septembra 2018. o pretvaranju provincije Idlib u zonu deeskalacije u kome su vojna dejstva strogo zabranjena.
Od tada, u sukobima je poginulo više od 1.800 civila, a obe strane su jedna drugu optuživale za kršenje primirja uključujući i poslednje od 12. januara ove godine.
Pogledaj vesti o: Moskva,   Sirija

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.