Pljušte pretnje: Ankara će odgovoriti Holandiji po zasluzi

Izvor: B92, 11.Mar.2017, 19:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pljušte pretnje: Ankara će odgovoriti Holandiji po zasluzi

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu kaže da je odluka holandskih vlasti da zabrane njegovom avionu da sleti u Roterdam, "neprihvatljiv skandal".

Čavušoglu je zapretio da će Ankara odgovoriti Holandiji kako ona i zaslužuje.

"Daćemo im odgovor kakav zaslužuju", poručio je Čavušoglu na aerodromu u Istanbulu.

Šef turske diplomatije tvrdi da Holanđani pokušavaju da spreče >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << turske zvaničnike da se sretnu sa biračima u Evropi.

"Kažu da su otkazali zbog bezbednosnih razloga, pa da li je ministar terorista?", zapitao je Ccavušoglu, prenosi AP.

On je dodao da su turski zvaničnici primili brojne poruke podrške iz Holandije, u kojima se ističe neslaganje sa, kako je rekao, "rasističkim i fašističkim politikama vlade".

Vlada Holandije zabranila je ranije danas, navodeći bezbednosne razloge, da avion sa Čavušogluom sleti u Roterdam gde je nameravao da se, uprkos zabrani gradskih vlasti, obrati turskim građanima uoči glasanja u aprilu o većim ovlašćenjima predsednika Turske.

Holandski premijer Mark Rute izjavio je da razume da su Turci besni, jer je avionu zabranjeno da sleti u Roterdam, ali je ocenio da je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan preterao kada je uporedio Holanđane sa nacistima.

Erdogan je, naime, kritikovao Holanđane kao "nacističke ostatke i fašiste".

Odluka holandske vlade da povuče dozvolu za sletanje turskog aviona pogoršala je diplomatski spor između te dve članice NATO zbog kampanje uoči turskog referenduma o ustavnoj reformi.

U saopštenju, holandska vlada navodi da je dozvolu za sletanje povukla zbog "rizika po javni red i bezbednost" koje je, kako obrazlaže, uzrokovala predložena poseta Čavušoglua Roterdamu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Turci besni, skandal! Holanđani dobijaju šta zaslužuju!

Izvor: Vesti-online.com, 11.Mar.2017

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je u subotu da je odluka holandskih vlasti da zabrane njegovom avionu da sleti u Roterdam, "neprihvatljiv skandal" i zapretio da će Ankara odgovoriti Holandiji kako ona i zaslužuje...- Daćemo im odgovor kakav zaslužuju - poručio je Čavušoglu...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.